Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-» για την Ελλάδα o οίκος Standard & Poor’s. Παραμένει σε καθεστώς CreditWatch Negative.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την επίτευξη, τουλάχιστον σύντομα, συμφωνίας χρηματοδότησης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ενώ την ίδια ώρα η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι πιεσμένη.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές εντός των επόμενων μηνών και ως εκ τούτου η συμφωνία με τους πιστωτές είναι απαραίτητη.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα φθάσουν φέτος στο επίπεδο των 21 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 16 δισ. ευρώ που αφορούν αποπληρωμή ή μετακύλιση χρέους και υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% του ΑΕΠ.
Στην περίοδο 2016-18 οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα υποχωρήσουν στα 10,6 δισ. ευρώ ετησίως (κατά μέσο όρο) και εδώ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%. Για να επιτευχθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα η ελληνική οικονομία θα πρέπει να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη και να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα.
Ρευστότητα τραπεζών – Ενδεχόμενο Grexit
Ένας από τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία είναι να υπάρξουν νέες πιέσεις στην ρευστότητα των τραπεζών, με δεδομένη και την ευρεία εκροή καταθέσεων που καταγράφηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2015 (έφθασε στα 18 δισ. ευρώ).
Ο οίκος αξιολόγησης ξεκαθαρίζει ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit δεν συγκαταλέγεται στα βασικά της σενάρια.
Καταλήγοντας, προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει επανεξέταση της χώρας (καθώς βρίσκεται σε GreditWatch) μετά από δύο μήνες, δηλαδή μετά από το διάστημα κατά το οποίο ο οίκος ευελπιστεί ότι τα σχέδια χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι πιο ξεκάθαρα.