Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας καλεί την ΡΑΕ επανεξετάσει και να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο κ. Λαφαζάνης διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο «θα εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους, και υπάρχουν αυτοί οι τρόποι, προκειμένου να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που προκαλούν το δοκιμαζόμενο λαό μας και βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα και την πολιτική της κυβέρνησης».
Πάντως, μιλώντας το protothema.gr με κύκλους από την πρώην ηγεσία της ΡΑΕ, που είχε λάβει την απόφαση, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι η Αρχή έχει κάθε είδους ανάμιξη με την επιλογή της δημοσίευσης του ΦΕΚ.
Όπως τονίζεται από τις ίδιες πηγές, η απόφαση τελικά περιελήφθη στο υπ’ αριθμ. Β΄ 3694/31.12.2014 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με ημερομηνία κυκλοφορίας του την 4η.3.2015, μαζί και με άλλες αποφάσεις διαφόρων φορέων, οι οποίες είχαν ληφθεί κατά την περίοδο 24-30 Δεκεμβρίου 2014.
Έτσι, τονίζουν ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει και ουδεμία ανάμειξη είχε στη διαδικασία έκδοσης και κυκλοφορίας του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που περιελάμβανε τη συγκεκριμένη απόφαση.
Η θητεία των μελών της ΡΑΕ, αλλά και του Προέδρου έχει λήξει, με αποτέλεσμα ο κ. Νίκος Βασιλάκος να έχει αποχωρήσει προσφάτως και να έχει παραχωρήσει τα καθήκοντά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δημοσιεύσει προκήρυξη σύντομα για τη θέση, ενώ πηγές τονίζουν ότι ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνη έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες ώστε να εξεταστεί η «παύση» της απόφασης της ΡΑΕ, καθώς, όπως αναφέρουν από το υπουργείο, είναι ένα «θέμα πολύπλοκο».
Σύμφωνα όμως με τον υπουργό, η απόφαση της ΡΑΕ, που ελήφθη στις 30/12/2014 σε συμπαιγνία με την προηγούμενη κυβέρνηση, κρατήθηκε «κρυφή» από τον ελληνικό λαό έως τις αρχές του Μάρτη και προβλέπει αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις, είναι κάτι παραπάνω από προκλητική και κοινωνικά επαχθέστατη, ενώ η μεθόδευση δημοσιοποίησής της υπήρξε απολύτως σκανδαλώδης».
Ο κ. Λαφαζάνης, σε νέα ανακοίνωσή του σήμερα, χαρακτηρίζει αυτή την απόφαση διπλά απαράδεκτη «επειδή λαμβάνεται σε περίοδο κρίσης, όπου τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος πνίγουν επιπροσθέτως την ελληνική οικονομία και τους πολίτες».
Δύσκολη η θέση του υπουργείου
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η αύξηση επιβάλεται προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα έσοδα αφενός για τη χρηματοδότηση του λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές και αφετέρου για την κάλυψη μέρους του κόστους ενίσχυσης των βιομηχανιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Δηλαδή τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, όπου δεν υπάρχουν οι επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που προκύπτουν από την εφαρμογή της αντιρρυπαντικής πολιτικής της ΕΕ.
Επομένως ο κ. Λαφαζάνης, για να αποτρέψει την αύξηση, έχει να αντιμετωπίσει τόσο την ίδια την ΕΕ, διότι είναι κοινοτική οδηγία, όσο και το πώς θα καλύψει τα ελλείμματα.
Σημειώνεται ότι το μέτρο θεσμοθετήθηκε πέρυσι στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) υπολογίζει το κόστος για το 2013 και το 2014 σε 14-20 εκατ. κατ’ έτος, ανάλογα με το εύρος τιμής των CO2 (5 έως 7,5 ευρώ ο τόνος) και τη φετινή τρύπα καλείται να την πληρώσουν οι καταναλωτές. Ο ΛΑΓΗΕ είχε προϋπολογίσει έσοδα, με βάση τις προηγούμενες χρεώσεις, ύψους 1,05 δισ. ευρώ για το 2015, τα οποία λόγω μείωσης της κατανάλωσης περιορίζονται σε 1,025 δισ. ευρώ.