«Καμία εκταμίευση, αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις»
Σκληρό μήνυμα στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, όπου τονίζει ότι η χώρα μας δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια, αν πρώτα δεν πείσει με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, θέτοντάς το σε άμεση εφαρμογή.
Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει ότι δεν τίθεται κανέναν ζήτημα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ωστόσο, όπως είπε, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούνται οι κανόνες που θεμελιώνουν το κοινό νόμισμα.
«Θα δούμε αν η λίστα είναι αρκούντως κατανοητή ή όχι. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση, αν πρωτίστως δεν υπάρξει ένα πραγματικό τεστ ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί και εφαρμοστεί. Αυτή είναι η προσέγγιση», δηλώνει ο Ισπανός υπουργός στους Financial Times.
«Έχουμε χάσει χρόνο και οι επικοινωνίες από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξαν τόσο θαυμάσιες. Δεν έχουν κάνει τόσους πολλούς φίλους», παρατηρεί ο κ. Γκίντος, προσθέτοντας ότι η στάση είναι κοινή ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί περιστασιακές αποκλίσεις.
Καλεί την Ελλάδα να εκτελέσει ένα αληθινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να απέχει από «μονομερή μέτρα» όπως το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.
Κανένα ζήτημα εξόδου από το ευρώ
«Υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές: Κανείς δεν μπορεί να φύγει και κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν αποτυχία, αν η Ελλάδα ή κάποιο άλλο κράτος μέλος αποχωρούσε από το ευρώ. Αλλά θα ήταν εξίσου μεγαλύτερη αποτυχία να παραβούμε τους κανόνες», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Και ο Ντε Γκίντος δεν αρκείται σε αυτές τις παρατηρήσεις. Καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. «Πέρυσι η Ελλάδα επέστρεφε στην ανάπτυξη, αφού έχασε το 25% του ΑΕΠ της. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης. Τα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση άρχισαν να ανοίγουν τον δρόμο της ανάκαμψης. Το θέμα είναι πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Πρέπει να το κάνουμε αυτό με μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας, με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, με την καταπολέμηση ολιγοπωλίων και μονοπωλίων, με επαρκή συλλογή φόρων και αληθινό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτά τα μέτρα που πρέπει να πάρουν όχι γιατί επιβάλλονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή την τρόικα, αλλά γιατί αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος μπροστά για την Ελλάδα».