Μια μέρα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι οι δύο πλευρές θα επιδείξουν στο εξής μεγαλύτερη κατανόηση για τα θέματα που τους χωρίζουν.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε αυτό θα συμβάλουν και οι σημερινές επαφές του έλληνα πρωθυπουργού με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η Κάτια Κίπινγκ, συμπρόεδρος του κόμματος η Αριστερά, καλεί τη γερμανική κοινή γνώμη να επιδείξει μεγαλύτερη κατανόηση για την κατάσταση στην Ελλάδα. Μιλώντας το πρωί στο πρώτο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι οι Έλληνες υποφέρουν και αντιμετωπίζουν τεράστια κοινωνικά προβλήματα.
«Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης θα συμβάλει στην μεγαλύτερη κατανόηση των ελληνικών προβλημάτων. Νομίζω ότι ο περιορισμός της πολεμικής ρητορικής βοήθησε πολύ». Η Κίπινγκ μαζί με τον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά» Γκρέγκορ Γκύζι επρόκειτο να συναντηθούν το πρωί τον Α. Τσίπρα. «Παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες να παρουσιαστεί αυτή η συνάντηση ως αποφασιστική μάχη. Αλλά οι προσπάθειες διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού μέλλοντος δεν θα πρέπει να παρουσιάζονται ως ένας σκηνοθετημένος αγώνας μποξ, όπου στο τέλος κάποιος πέφτει νοκ – άουτ» δήλωσε ο Γκρέγκορ Γκύζι.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν κάλεσε εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στο Eurogroup κατάλογο με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις. «Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολιτική καταστροφή χωρίς να μπορεί κανείς να το αποκλείσει» τόνισε μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έκανε επίσης σαφές ότι η ελληνική κρίση χρέους δεν αποτελεί σε πρώτη γραμμή διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Τέλος, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υπολογίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία στο θέμα του χρέους μέσα στην εβδομάδα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους ευρωπαίους εταίρους της. «Νομίζω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια καινούργια συμφωνία, η οποία θα αρκεί για να καλυφθούν οι άμεσες οικονομικές ανάγκες» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς παραχωρώντας συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.