Το κοινοβούλιο της Υεμένης ενέκρινε σήμερα την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, όπου ενισχύεται το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Συνολικά, 164 από τους 165 παρόντες βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε στις 18 Μαρτίου από τον πρόεδρο της χώρας μετά τον θάνατο 52 διαδηλωτών κατά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων την περασμένη Παρασκευή.
Όλοι οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, οι ανεξάρτητοι και όσοι βουλευτές του κυβερνώντος Γενικού Λαϊκού Κονγκρέσου παραιτήθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή και μποϊκοτάρισαν τη συνεδρίαση.
Για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου κάνει λόγο ο Πρόεδρος της χώρας, λόγω κτυπημάτων που γίνονται εναντίον του.
Ο Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ είπε πως «αυτοί που προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στην εξουσία, μέσω πραξικοπημάτων, πρέπει να ξέρουν πως αυτό είναι αδύνατον».
Συμπλήρωσε, «δεν υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος, ένας αιματηρός πόλεμος».
Εν τω μεταξύ, αξιωματικοί του στρατού εξέφρασαν την υποστήριξή τους υπέρ των διαδηλωτών, τη Δευτέρα.
Παράλληλα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν πως ο Σαλέχ δεν πρόκειται να μείνει στην εξουσία για πολύ καιρό ακόμα.
Ο πρόεδρος της Υεμένης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια, είναι συχνά αντιμέτωπος με αυτονομιστικό κίνημα του νότου, με την Αλ Κάιντα, καθώς και με περιοδικές συγκρούσεις με φυλές σιιτών του βορρά.
Όσον αφορά τις επόμενες εκλογές, έχει πει ότι δεν θα επιδιώξει άλλη θητεία στο αξίωμα το 2013, αλλά, μέχρι τότε, έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται το καθεστώς του «με κάθε σταγόνα αίματος».
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές που απαιτούν την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία και τον εκδημοκρατισμό της χώρας, ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε:
“Θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα και κατόπιν για τη διοργάνωση εκλογών. Τα μέλη του κοινοβουλίου που θα εκλεγόταν θα σχημάτιζαν κυβέρνηση και οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν αμέσως, πριν από το τέλος του 2011”, ανέφερε έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής του στρατού Άλι Μοχσέν, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των διαδηλωτών.