Τι κρύβει η επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα;
Με αφορμή την επίσπευση της επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα, δεδομένης της πνιγηρής οικονομικής στενότητας που χαρακτηρίζει πλέον την χώρα μας, σε σημερινό δημοσίευμά της η Deutsche Welle διερωτάται αν η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να «στρέψει τα νώτα της στην Ευρώπη».
Το δημοσίευμα, εκτός των θεμάτων που θα πρυτανεύσουν στην ατζέντα της εν λόγω συνάντησης, αποπειράται να δώσει πειστικές απαντήσεις σε μια σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως το αν τελικά θα κινδυνεύσει η ενότητα του ευρωπαϊκού «οικοδομήματος» και το αν μια ατυχής έκβαση του ελληνικού ζητήματος είναι δυνατόν να προκαλέσει φαινόμενο «ντόμινο» στους κόλπους της Ένωσης.
Κέρδος για την Ρωσία η όποια αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη
Η Γερμανίδα δημοσιογράφος Έλφι Ζγκλ, επί πολλά χρόνια ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung στη Ρωσία, πιστεύει πως η Μόσχα θα ανταποκριθεί θετικά σε τυχόν αίτημα οικονομικής στήριξης από την Αθήνα. Και δικαιολογεί την άποψή της από την διαπίστωση ότι η Ρωσία ανέκαθεν ελάμβανε θετικά μια «ανεξάρτητη» πορεία κάποιας χώρας – μέλους της ΕΕ, εξαιτίας των συμφερόντων της από την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Το ιστορικό της κρίσης στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία έπεισαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα πρέπει να προσπερνά αβασάνιστα τις ευρωπαϊκές προθέσεις, αφού σε τελική φάση η Ένωση όχι μόνο επέδειξε ανέλπιστη συσπείρωση εναντίον των ρωσικών σχεδίων αλλά προχώρησε και σε επιβολή κυρώσεων που έπληξαν σημαντικά την ρωσική Οικονομία.
Ωστόσο, η ελληνική στάση στο θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας αναπτερώνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -κάτι που, κατά την δημοσιογράφο, ερμηνεύεται ως υπόσχεση της Μόσχας να ανταποκριθεί προς ένα τυχόν αίτημα των Αθηνών περί οικονομικής στήριξης.
Ο φόβος του ντόμινο
Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα με δάνεια για τη σταθεροποίηση της Οικονομίας της, με μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και άρση του εμπάργκο εισαγωγής φρούτων προς τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται πως το εμπάργκο για εισαγόμενα προϊόντα της ΕΕ ο Πούτιν το επέβαλε το περασμένο καλοκαίρι, ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις», αναφέρει.
Η Έλφι Ζιγκλ υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση που κερδίσει το στοίχημα ο Πούτιν, δεν θα μείνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα επιδιώξει μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση μέσω του φαινομένου ντόμινο. Κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο για την ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου.