Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, δηλώνει ο γνωστός οικονομολόγος, Νουριέ Ρουμπινί, αν και παραδέχεται ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα ατύχημα, ένα «Greccident», αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας τις επόμενες εβδομάδες.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Project Syndicate, ο Νουριέ Ρουμπινί σημειώνει ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ διαμέσου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας, έχουν δώσει ώθηση στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, η ανάκαμψη της οποίας αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως με το Podemos στην Ισπανία, τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.
Μια ανάκαμψη πιο δυναμική και βιώσιμη ακόμη αντιμετωπίζει πολυάριθμες απειλές, σημειώνει και τονίζει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την πρόοδο.
Υπό αυτή την έννοια, ο οικονομολόγος εκφράζει την εμπιστοσύνη του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωζώνης, όμως παραδέχεται ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα, ένα Greccident, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας τις προσεχείς εβδομάδες.
Παράλληλα, σημειώνει ότι το Podemos στην Ισπανία, «ένα αριστερό κόμμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αναλάβει την εξουσία» και εκφράζει την ανησυχία του για τον ρόλο των λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ιταλία, όπως και τις πιθανότητες εκλογικής νίκης του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία.
«Η αργή δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των εσόδων μπορεί να τροφοδοτήσει τη λαϊκίστικη αντίδραση ενάντια στη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει και προσθέτει ότι ο κίνδυνος αυτής της κατάστασης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια έχει απάντηση στην «κούραση διάσωσης» στον πυρήνα της Ευρωζώνης, με ώθηση από την εμφάνιση κομμάτων που είναι αντίθετα στο ευρώ στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φιλανδία.
Από την άλλη πλευρά, ο Νουριέ Ρουμπινί εκτιμά ότι άλλοι κίνδυνοι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη κατά την ανάκαμψή της είναι συνδεδεμένοι με τις γεωπολιτικές εντάσεις, κυρίως όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία, όπως και με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το φαινόμενο του τζιχαντισμού.
Παράλληλα, τονίζει ότι το χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνεχίζει να αυξάνεται και διατηρείται η αβεβαιότητα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Επίσης, σημειώνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ρυθμούς… κάρβουνου, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να αντιτίθεται στην εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων τόνωσης και υπενθυμίζει ότι η νομισματική ένωση εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης ανάπτυξης μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής ένωσης.