Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζει το σύνολο της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ η αντίστοιχη μεταβλητή για τον τομέα των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων παραμένει σε πτωτική πορεία, σύμφωνα με τη Eurobank.
Το γενικό σύνολο χρηματοδότησης (υπόλοιπα) της ελληνικής οικονομίας από εγχώρια ΝΧΙ εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) διαμορφώθηκε στα 236,32 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο παρατηρήθηκε μια ελαφρά πτώση των 0,55 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνυμα του προηγούμενου έτους η μείωση ήταν της τάξης των 0,67 δισ. ευρώ, αναφέρει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».
Από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και έπειτα υπήρξε μια σταθεροποίηση, δηλαδή μικρές μηνιαίες μεταβολές, στο γενικό σύνολο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη Eurobank, η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της σταθεροποίησης – ή και μικρής αύξησης – των υπόλοιπων της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων, της γενικής κυβέρνησης και των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 102,85 δισ. ευρώ, της γενικής κυβέρνησης στα 23,22 δισ. ευρώ και των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων στα 13,60 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες φορείς, το υπόλοιπο της χρηματοδότησης των ιδιωτών και ιδιωτικών ΜΚΙ παραμένει σε πτωτική πορεία και δεν εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης. Το συγκεκριμένο μέγεθος έχει ως μέγιστη τιμή τα 119,56 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2010 και από τον Ιούλιο 2010 μέχρι και σήμερα κατέγραψε μια μέση μηνιαία μεταβολή της τάξης των -0,41 δισ. ευρώ.
Η Eurobank επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο οικονομικό της δελτίο, πως η αύξηση του επιπέδου της χρηματοδότησης δεν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη θετικών και παράλληλα υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης.
Όπως σημειώνει, κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι ο απεγκλωβισμός κεφαλαίων και εργασίας από μη παραγωγικές επιχειρήσεις – ιδιωτικές και δημόσιες – και η καλύτερη δυνατή χρήση τους σε νέους, δυναμικούς, καινοτόμους και παραγωγικούς φορείς της οικονομίας.