Ξεπερνά σε σοβαρότητα τις επιπτώσεις από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου σύμφωνα με τη Fitch
Ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη απειλή για τα κράτη και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας σε σοβαρότητα και τις επιπτώσεις από την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τη Fitch.
«Με δεδομένο ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, το μεγαλύτερο εισαγωγέα και τη μεγαλύτερη πηγή διασυνοριακού τραπεζικού δανεισμού, ο αποπληθωρισμός και η εξασθένηση της Ευρωζώνη θα έχει επιπτώσεις ντόμινο σε άλλες περιοχές», αναφέρει ο οίκος στην τριμηνιαία έκθεσή του “Risk Radar”.
Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 0,3% το Φεβρουάριο, έπειτα από πτώση 0,6% τον Ιανουάριο, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει έναν εντεινόμενο κίνδυνο να βυθιστεί σε μία κατάσταση αποπληθωρισμού που θα θυμίζει την περίπτωση της Ιαπωνίας και να υπονομεύει την ανάπτυξη.
Μάλιστα, η Fitch εκτιμά ότι ο κίνδυνος του παρατεταμένου αποπληθωρισμού ή της μείωσης των τιμών παραμένει στην Ευρωζώνη, παρά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, με στόχο την τόνωση του πληθωρισμού.
«Το QE αναμένεται να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος του παρατεταμένου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη μέσω του ασθενέστερου ευρώ και της τόνωσης της εμπιστοσύνης. Αλλά τα προηγούμενα μέτρα χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέχρι στιγμής είχαν περιορισμένη επίδραση στις πιστωτικές συνθήκες και τη δυναμική», τονίζεται.
Ο επίμονος αποπληθωρισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος για τις οικονομίες, γιατί αποτρέπει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από το ξοδεύουν ή να δανείζονται χρήματα. Και αυξάνει την πραγματική αξία του χρέους, τόσο των κρατών και των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών.
Επιπλέον, προκαλεί την αύξηση της ανεργίας, γιατί κάποιες φορές, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να κάνουν απολύσεις από το να μειώσουν τους μισθούς, καθώς οι τιμές υποχωρούν.
Η οικονομική στασιμότητα της Ιαπωνίας από τη δεκαετία του 1990 και μετά, θεωρείται η καλύτερη απόδειξη των κινδύνων που μπορεί να φέρει η πτώση του πληθωρισμού. Βέβαια, η Fitch εκτιμά ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα ευρωπαϊκών κρατών μόνο εάν διαπιστώσει ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς μία παρατεταμένη και ιαπωνικού τύπου περίοδο αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτοτροφοδοτούμενες αρνητικές δυναμικές του χρέους και θα έκανε το πτωτικό σπιράλ δυσκολότερο να αναστραφεί.
Βέβαια, αυτό δεν είναι το κεντρικό σενάριο της Fitch, καθώς ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι η ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου θα δώσει ώθηση στον πληθωρισμό από τα μέσα του 2015 και μετά.
Οι άλλοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία περιλαμβάνουν την κατά 50% πτώση στις τιμές του πετρελαίου από τον περσινό Ιούλιο. Παρότι η εξέλιξη αυτή ευνοεί τις καταναλωτικές δαπάνες στις ανεπτυγμένες χώρες, πλήττει τα έσοδα των κρατών και των επιχειρήσεων που παράγουν πετρέλαιο.