Επιδείνωση των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει ο Υβ Μερς, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη στην γερμανική Börsen Zeitung.
Αυτό αποδεικνύει το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί μια άπειρη κυβέρνηση που αγνοεί ακόμη και τους λειτουργικούς κανόνες της Ένωσης, τόνισε ο κ. Μερς.
Ερωτηθείς για το πόσο επώδυνο είναι για την ΕΚΤ να χορηγεί, μέσω της επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA), στις τράπεζες της Ελλάδας ρευστότητα άνω των 70 δισ. ευρώ, ο κ. Μέρς ανέφερε πως στην περίπτωση του ELA εφαρμόζονται αυστηρά οι κανόνες.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε αυτό το βήμα να μην οδηγήσει σε κρυμμένη νομισματική χρηματοδότηση κυβερνήσεων. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται αν μια χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε.
Ερωτηθείς για την προσπάθεια της Αθήνας να αυξήσει τα όρια για την έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων του Δημοσίου, ανέφερε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια οριστική άποψη επί του θέματος».
Ξεκαθάρισε ωστόσο πως, όσο περισσότερο μια χώρα -και ένα τραπεζικό σύστημα- χάνει την πρόσβαση στην αγορά και φαίνεται λιγότερο πιθανό να την ανακτήσει σύντομα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της έμμεσης νομισματικής χρηματοδότησης και τόσο αυστηρότερη πρέπει να είναι η ΕΚΤ.
«Παρατηρούμε από πολύ κοντά την τρέχουσα κατάσταση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστρατήγηση της απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης. Ο εποπτικός μας βραχίονας (SSM) διαδραματίζει επίσης ένα ρόλο εδώ», είπε.