Ο μεγαλύτερος παράγοντας που θα κρίνει εάν η Hillary Clinton θα επιστρέψει τελικά στο Λευκό Οίκο σε 18 μήνες από σήμερα, είναι σύμφωνα με τους πολιτικούς σχολιαστές η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Και πρόκειται για έναν παράγοντα που βρίσκεται εντελώς εκτός του ελέγχου της.
Θα έχουν πάρει τα πάνω τους οι μισθοί έως τότε; Οι Αμερικανοί θα πληρώνουν τη βενζίνη στα 2 ή στα 4 δολάρια το γαλόνι; Θα έχει συνεχιστεί η ανοδική πορεία της αγοράς απασχόλησης; Εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, η Clinton θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια πρακτική παρόμοια με εκείνη του Reagan το 1980, όταν έλεγε στους Αμερικανούς ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα σε σχέση με πριν από μία τετραετία. Όμως, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι η οικονομική ανασφάλεια που προκάλεσε η καταστροφική περίοδος του 2007-2009 επιμένει, μαζί με τους φόβους ότι το Αμερικανικό Όνειρο γίνεται πια άπιαστο.
Ποια στάση μπορεί λοιπόν να κρατήσει η Clinton σε θέματα οικονομίας; Βρίσκεται σε μία μάλλον παράξενη θέση, καθώς ζητά μεγαλύτερη ισότητα, αλλά από την άλλη πλευρά προσπαθεί να μην αποξενώσει τους πλούσιους, με τους οποίους η ίδια μάλλον ταυτίζεται. Έτσι, τάσσεται υπέρ κάποιων από τις παραδοσιακές ιδέες των Δημοκρατικών, όπως είναι ο υψηλότερος κατώτατος μισθός και να κλείσουν τα φορολογικά παραθυράκια που βοηθούν τις επιχειρήσεις να πλουτίζουν χωρίς να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.