Επιμένει στην διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα ο Λαφαζάνης
Την ελπίδα, πως σύντομα θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου «προς όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τη συνάντηση, στο μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
«Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαικό χώρο», δηλωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Επίσης διευκρίνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά, αναφέροντας ότι βρίσκονται σε καλό σημείο, «δεν υπογράφουμε τίποτα σήμερα ελπίζουμε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε.
Διαβεβαίωσε ότι το έργο τού αγωγού θα γίνει με έναν τρόπο απολύτως συμβατό με το Κοινοτικό Δίκαιο. Σχολίασε μάλιστα ότι «από την Ελλάδα θα περάσει ο TAP, ο οποίος θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο. Δεν δικαιολογείται η ΕΕ να δίνει άδεια στον TAP και να μην δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη Fyrom, σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές».
Ανάλογη αισιοδοξία εξέφρασε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ είπε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε, υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία.
Όπως επισήμανε, το σχέδιο αυτό μπορεί να το υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. Υπάρχουν, συνέχισε, ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Μίλερ.
«Η Gazprom εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτόν, που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος, θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο», πρόσθεσε.
Χωρίς αμφιβολία, είπε ο κ. Μίλερ, αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα.
Θετικό το Κρεμλίνο στην συμμετοχή σε ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων
Η Ελλάδα πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Μόσχα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τις προτάσεις αυτές, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία.
«Ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην υφαλοκρηπίδα της χώρας. Θα εξετάσουμε αυτές τις δυνατότητες», είπε ο κ. Νόβακ, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συνομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία.
«Λόγος έγινε για τα τρέχοντα ζητήματα σχετικά με το φυσικό αέριο, που προμηθεύουμε. Η συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου παρατάθηκε έως το 2026. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα για το μέγεθος των υποχρεώσεων “take or pay”. Οι συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας υπάρχουν», σχολίασε ο κ. Νόβακ, ο οποίος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, αναφέρθηκε και στο θέμα της τιμής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα.
«Ο τύπος για τη διαμόρφωση της τιμής την περασμένη χρονιά ήταν πιο εύκαμπτος και η τιμή τώρα μειώθηκε εξαιτίας της τιμής του πετρελαίου», είπε ο κ. Νόβακ, σημειώνοντας ότι η τιμή αυτή είναι «συγκρίσιμη» με εκείνη, που καταβάλλει η Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, επικαλούμενος το εμπορικό απόρρητο, ωστόσο το πρακτορείο σημειώνει ότι υπολογίζοντας τις εκπτώσεις, που παραχώρησε η ρωσική πλευρά το Κίεβο καταβάλλει στη Μόσχα 247,18 δολάρια ανά μετρικό τόνο, πράγμα, που κατά το ΡΙΑ-Νόβοστι σημαίνει, πως η τιμή για την Ελλάδα δεν θα ξεπερνά τα 248 δολάρια ΗΠΑ.
Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση Λαφαζάνη – Μίλερ
Σύσταση ομάδας εργασίας, για την προώθηση της επένδυσης του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΠΕΝ, έργο της ίδιας ομάδας θα είναι ο καθορισμός τού χρονοδιαγράμματος και ενός οδικού χάρτη που θα περιγράφει τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.
Οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν την υπογραφή σχετικής συμφωνίας.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Οι κ.κ. Μίλερ και Λαφαζάνης πήγαν στο μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντώνται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom στην Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμενο την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επέκταση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε την αναβολή της συνεδρίασης, λόγω των υποχρεώσεων που προέκυψαν από την επίσκεψη Μίλερ.