Μετά το πολυσυζητημένο «Grexit» που προέκυψε από τον συνδυασμό των αγγλικών λέξεων «Greece» (Ελλάδα) και «exit» έξοδος και το συναφές «Grexident», (Greece και accident, ατύχημα) ένας ακόμη όρος προστέθηκε στο λεξικό της ελληνικής κρίσης από τους αναλυτές της Citigroup. Πρόκειται για το «Grimbo», συνδυασμός των λέξεων «Greece» και «limbο» (αναμονή, εκκρεμότητα).
Ο οικονομολόγος της Citigroup Ebrahim Rahbari ήταν αυτός που λάνσαρε τον Φεβρουάριο του 2012 τον όρο Grexit για να περιγράψει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εκείνη την περίοδο, τόσο ο Rahbari όσο και οι λοιποί οικονομολόγοι της Citigroup εκτιμούσαν στο 50% τις πιθανότητες μιας εξόδου, ποσοστό το οποίο είχαν εκτοξεύσει στο 90% μέχρι το 2014. Εφόσον το Grexit δεν συνέβη, τώρα ο Rahbari προωθεί έναν νέο όρο, το «Grimbo».
Αν και η Citigroup εξακολουθεί να μην αποκλείει το Grexit, αποφάσισε να λανσάρει το Grimbo για να περιγράψει την κατάσταση στην οποία ενδέχεται να βρεθεί η Ελλάδα τους επόμενους μήνες, αν δεν εξαφασφαλίζει τα χρήματα από την ΕΕ, εισερχόμενη σε παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας, χωρίς βιώσιμη λύση ορατή για το άμεσο μέλλον.
Σε σχετική δημοσίευση με τίτλο: «Greece: Running Out of Money, Ideas, Time and Patience» (Ελλάδα: Στερεύοντας από Χρήματα, Ιδέες, Χρόνο και Υπομονή), οι αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι η χώρα μας ενδέχεται να βρεθεί τον Ιούνιο, χωρίς νέα χρηματοδότηση, εισερχόμενη σε παρατεταμένη περίοδο αναμονής. Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Με την πάροδο του χρόνου, η τεταμένη κατάσταση όσον αφορά την ρευστότητα και κυρίως οι περιορισμοί στις καταθέσεις-αναλήψεις για τις τράπεζες, θα αυξήσουν σημαντικά την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας πιθανό το σενάριο νέων εκλογών. Αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντολή για μια νέα συμφωνία διάσωσης με την ευρωζώνη ή να ανοίξουν τον δρόμο για ένα τελικό Grexit, αλλά αυτό και πάλι θα μπορούσε να βυθίσει την Ελλάδα σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής (limbo)».
Εν ολίγοις σε…Grimbo.