Ελαστικότερη αντιμετώπιση για όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να ενεργοποιήσουν τα οχήματά τους μέσα στο έτος, με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ποσό που ξεπερνά 754 εκατομμύρια ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι έχει απολέσει από τα τέλη κυκλοφορίας από το 2009 έως σήμερα, εξαιτίας του κύματος καταθέσεων πινακίδων.
Έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δείχνει ότι, από το 2009 κατατέθηκαν πινακίδες από 771.873 ΕΙΧ αυτοκίνητα (ανεξαρτήτως cc) και η εκτίμηση είναι πως τα απολεσθέντα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται από το 2009 σε 754.748.423,45 ευρώ. Από τα αυτοκίνητα αυτά, τα 129.915 είναι κυβισμού άνω των 1929 cc και τα απολεσθέντα τέλη κυκλοφορίας για τα συγκεκριμένα οχήματα, ανέρχονται σε 302.555.185 ευρώ.
Τα στοιχεία για τα οποία το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι αφορούν μόνο στα τέλη κυκλοφορίας, διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χαρίσιος Κάτανας επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και ότι η επιβολή των τεκμηρίων διαβίωσης και φόρου πολυτελείας στα οχήματα υψηλού κυβισμού, αντί να επιφέρει αύξηση των εσόδων στα ταμεία του κράτους, προκάλεσε κύματα καταθέσεων πινακίδων στις εφορίες. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί πόσα τα οχήματα για τα οποία έχουν κατατεθεί πινακίδες από το 2009 και τι ποσό εσόδων απώλεσε το Ελληνικό Δημόσιο από το 2009 μέχρι σήμερα.
Όπως αποκαλύπτει στο έγγραφό της η κ. Νάντια Βαλαβάνη, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μιας ελαστικότερης αντιμετώπισης, που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επαναενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους, να μπορούν να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση.