ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BLOOMBERG
Ότι ο Tim Cook κατάφερε να αναπληρώσει περίφημα το τεράστιο κενό που άφησε πίσω του στην Apple ο Steve Jobs με το θάνατό του, είναι κάτι που η αγορά έχει πλέον αναγνωρίσει. Τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για τον CEO που… αξίζει όσο κανείς άλλος τα λεφτά του.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο Cook έλαβε πέρυσι αμοιβή 65,2 εκατ. δολαρίων. Στα τρία οικονομικά έτη στα οποία έχει υπάρξει στο τιμόνι της Apple, τα έσοδα της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 69% στα 183 δισ. δολάρια και τα καθαρά της κέρδη ενισχύθηκαν κατά 53% στα 39,5 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις του iPhone υπερδιπλασιάστηκαν στα 102 δισ. δολάρια.
«Η Apple τα πάει απίστευτα καλά», λέει ο Dan Ernst, αναλυτής της Hudson Square Research. «Ένας καλός ηγέτης ,σαν τον Cook, χτίζει γύρω του μια ομάδα που μπορεί να κάνει τη δουλειά».
Με βάση το πακέτο της αμοιβής του, ο 54χρονος Cook είναι ο 17ος πιο καλοπληρωμένος CEO στις ΗΠΑ. Όμως, τα χρήματα που τον πληρώνει η Apple δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα ετήσια κέρδη της εταιρίας, που αγγίζουν τα 28,6 δισ. δολάρια.
Το Bloomberg υπολογίζει εάν κάποιος CEO αξίζει τα χρήματα που παίρνει εκφράζοντάς τα ως ποσοστό των οικονομικών κερδών της εταιρίας του (χρησιμοποιεί τα μετά φόρων λειτουργικά κέρδη μείον το κόστος κεφαλαίου).
Με βάση αυτό το δείκτη, ο Cook αμείβεται μόλις με το 0,2% των κερδών της Apple, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε όλους τους CEOs που εξέτασε η έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Apple κερδίζουν την καλύτερη δυνατή απόδοση από κάθε δολάριο που πληρώνουν τον Cook.
Ο δεύτερος καλύτερος CEO της λίστας, είναι ο Satya Nadella, που ανέλαβε τα ηνία της Microsoft το Φεβρουάριο του 2014. Τα 43,5 εκατ. δολάρια που έλαβε πέρυσι από τη μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού στον κόσμο, ισοδυναμούν μόλις στο 0,4% των κερδών της, που ανέρχονται στα 12,1 δισ. δολάρια.
Τρίτος στη σειρά, έρχεται ο επικεφαλής της Exxon Mobil, Rex Tillerson, και ακολουθεί ο Muhtar Kent της Coca-Cola Co. Η αμοιβή των 32,3 εκατ. δολαρίων του Tillerson δεν ξεπερνά το 0,7% των κερδών της εταιρίας του, που ανέρχονται στα 4,8 δισ. δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο.
Οι πρακτικές αμοιβών της Coca-Cola έγιναν το αντικείμενο διαμαρτυριών επενδυτών, σε ένα ζήτημα στο οποίο παρενέβη μέχρι και ο Warren Buffett, τον περασμένο Απρίλιο. Η εταιρία όρισε νέους κανόνες για τη διανομή μετοχών στα στελέχη της τον Οκτώβριο, κερδίζοντας τα εύσημα από τον Buffett. Ο Kent έλαβε 33,8 εκατ. δολάρια για το 2014, ποσό που ισοδυναμεί με το 1,2% των κερδών της εταιρίας, ύψους 2,8 δισ. δολαρίων.
Στην πέμπτη θέση της λίστας βρίσκεται η Qualcomm και ο CEO της, Steven Mollenkopf, που έλαβε αμοιβή 37,1 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για ποσό ίσο με το 1,7% των κερδών της εταιρίας που παράγει ημιαγωγούς για κινητά τηλέφωνα.
Όμως, 36 από τους CEOs που εξέτασε το Bloomberg θα πρέπει να θεωρούν τη θέση τους επισφαλή, αφού οι εταιρίες τους εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά κέρδη στην 3ετία, δηλαδή δεν παράγουν αρκετά κέρδη για να καλύψουν το κόστος κεφαλαίου τους.