Συνολικό πακέτο αντί ενδιάμεσης συμφωνίας – Με το βλέμμα στο Brussels Group
Εγκαταλείποντας -κατ΄αναγκην- τους στόχους για μια «ενδιάμεση» συμφωνία, παρά τα μέχρι τώρα αισιόδοξα μηνύματα περί του ότι η συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές ήταν πολύ «κοντά», η κυβέρνηση Τσίπρα αναδιπλώνεται στην επιλογή μιας λύσης «πακέτο», με ορίζοντα πέραν του μέχρι πρότινος οροσήμου του Ιουνίου.
Είναι δε σαφές ότι, έτσι όπως εξελίσσονται οι επίπονες διαπραγματεύσεις, τόσο σε επίπεδο Brussels Group όσο και σε επίπεδο συνεννοήσεων με εκπροσώπους των θεσμών της ευρωζώνης αλλά και αρχηγούς κρατών – μελών, το όραμα της δυναμικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους στον τομέα της ρευστότητας εξαϋλώνεται.
Τα περιθώρια πλέον συρρικνώνονται στο σενάριο της αύξησης ορίων από την ΕΚΤ στην έκδοση εντόκων γραμματίων, με σκοπό την αποφυγή «ατυχήματος» εντός Μαΐου.
Είναι φανερό πως οι δανειστές δεν ικανοποιήθηκαν με το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, αφού είχαν εξαιρεθεί καυτά ζητήματα σχετικά με την πρόβλεψη και αποτροπή εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, τις περικοπές συντάξεων και την διατήρηση των Εργασιακών σε… καθεστώς μνημονίου. Ωστόσο, αυτά ακριβώς τα ζητήματα αποτελούν και τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν παύει να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει.
Αυτή η απόσταση των δύο πλευρών οδήγησε στην μη επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, ικανής να εξασφαλίσει προσωρινά την ρευστότητα για την ελληνική Οικονομία μέχρι τον Ιούνιο. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ μάλιστα φοβήθηκαν ότι, ακόμη κι αν έρχονταν σε προσωρινή συμφωνία, η ελληνική πλευρά τον Ιούνιο δεν θα ήταν διατεθειμένη να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της, καθώς θα εξασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση.
Με το βλέμμα στο Brussels Group
Το Μαξίμου στρέφει τώρα την προσοχή του στην επανάληψη των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, με την προσδοκία ότι μέχρι την Τετάρτη θα έχει σημειωθεί πρόοδος σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, ώστε το Eurogroup να μεταφέρει αισιόδοξο μήνυμα προς την ΕΚΤ και να επιτραπεί η αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων.
Πολιτική η λύση – Νέος γύρος επαφών Τσίπρα με ηγέτες
Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Λαφαζάνης και ο Μανιός, απευθύνουν σαφείς απειλές προς τους εταίρους – δανειστές, ότι σε περίπτωση ρήξης θε εφαρμοστεί στάση πληρωμών των δόσεων, εντός του Μαΐου, ενώ υπουργοί, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, δηλώνουν ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, παρά μόνον σε πολιτικό με τους ηγέτες της Ευρώπης.
Αλλά και η κυβέρνηση επισήμως έχει διατυπώσει ευθέως τη θέση ότι στην περίπτωση που δεν επαρκούν τα χρήματα, θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις -όχι τους δανειστές.
Καθώς οι πιέσεις γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης.
Τα καυτά σημεία των διαπραγματεύσεων
Εν όψει του επικείμενου νομοσχεδίου με τα μέτρα που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στην Βουλή, οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς αφορούν σε:
– Έκτακτη εισφορά 1,5%, επί των εισοδημάτων των 500 υψηλότερων φορολογικών δηλώσεων
– Εισφορά αλληλεγγύης 1%-5% σε όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω, και αύξησή της κατά 30% για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
– Φόροι διακοπών: Τέλος διανυκτέρευσης 3%-5% (ή από 1 ως 5 ευρώ) και 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ, νυχτερινά κέντρα και πολυτελή εστιατόρια στα νησιά του Αιγαίου, αλλά μόνο στη διάρκεια της θερινής σεζόν
– Φόροι πολυτελείας: 6% σε κοσμηματοπωλεία, ακριβά είδη ρουχισμού και έργα τέχνης, που θα ισχύει σε όλη την Ελλάδα και αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από 10% σε 13%, σε Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού (από 1.929 κυβικά εκατοστά), αλλά και σε ακριβά ακίνητα και πισίνες
– Πληρωμές με κάρτες
– Φορολογική αμνηστία με πληρωμή πέναλντι
– Ηλεκτρονικός ΦΠΑ και μπόνους για τους συνεπείς φορολογουμένους
– Ανεξάρτητη αρχή στη θέση της ΓΓΔΕ
– Εντατικοποίηση φορολογικών
– Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς δημοσιονομικό κόστος
– Φρένο στις πρόωρες συντάξεις
– Ιδιωτικοποιήσεις
Πού κάνει πίσω η κυβέρνηση
– Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
– Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
– 13η σύνταξη
– Επικουρικές συντάξεις
– Πρόωρες συντάξεις
– Προστασία δανειοληπτών
– Κατώτατος μισθός
– Αποκατάσταση ομολογιούχων
– Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο