Λένε ότι, από τη στιγμή που θα γίνεις γονιός, δεν θα πάψεις να ανησυχείς για τα παιδιά σου.
Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί τα παιδιά μπορεί να «κολλήσουν» τα άγχη των γονέων τους.
Μία νέα έρευνα που έγινε σε δίδυμους έδειξε, ότι το άγχος μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, πέρα και πάνω από τους γενετικούς δεσμούς που τις συνδέουν.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, παρότι οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι το άγχος «τρέχει» μέσα στα γονίδια, η συγκεκριμένη μελέτη βρήκε ότι η στάση των υπερπροστατευτικών γονέων επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Στην έρευνα συμμετείχαν γονείς που είχαν πανομοιότυπο και μη πανομοιότυπο δίδυμο αδερφό, κάτι που επέτρεψε στους επιστήμονες να διαχωρίσουν τις επιδράσεις στο άγχος των παιδιών, που ασκούνταν από τα γονίδια της οικογένειας και την ανατροφή τους.
Η έρευνα διεξήχθη από μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του πανεπιστημίου King’s College στο Λονδίνο και τα συμπεράσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry.
«Πρόκειται για μια έρευνα-ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη που καθορίζει με σαφήνεια την πρώιμη μετάδοση των συμπτωμάτων άγχους από τους γονείς στα παιδιά, όχι μέσω του κοινού τους γενετικού υπόβαθρου, αλλά από τον τρόπο με τον οποίοι οι αγχώδεις γονείς αναθρέφουν τα παιδιά τους» εξήγησε ο συντάκτης του περιοδικού Dr Robert Freedman.
«Οι γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με άγχος μπορούν να συμμετέχουν σε συμβουλευτικές συνεδρίες και να εκπαιδευτούν κατάλληλα, έτσι ώστε να μειώσουν τις επιδράσεις του δικού τους άγχους στην ανάπτυξη των παιδιών τους» πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι διαταραχές άγχους είναι κοινό φαινόμενο, με μία στις τρεις πιθανότητες να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, ενώ τείνουν να ξεκινούν σχετικά νωρίς κοντά στην ηλικία των 11 ετών.