Οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν η συμμαχία θα πρέπει να συμμετάσχει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, την οποία έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με διπλωμάτες η Τουρκία είναι η χώρα που μπλοκάρει τη συμφωνία. Η Άγκυρα φέρεται να ζητεί από τις τρεις χώρες που ασκούν αυτή τη στιγμή τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη –Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ– να σταματήσουν όλες τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις πριν αναμειχθεί το ΝΑΤΟ.
Ζητά ακόμα η συμμετοχή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Κυρίως η Βρετανία και η Γαλλία αντιτίθενται στα αιτήματα της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με τους διπλωμάτες, ενώ επεσήμαναν ότι είναι αδύνατο να πουν αν και πότε θα υπάρξει συμφωνία.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται για έβδομη συνεχόμενη ημέρα.
Πάντως ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη “το συντομότερο δυνατό”.
“Οι επιχειρήσεις της συμμαχίας είναι αυτή τη στιγμή υπό αμερικανική διοίκηση. Όμως επιθυμούμε να περάσουν στον έλεγχο και τη διοίκηση του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό”, επεσήμανε ο Χέιγκ.
“Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκινήσει μία επιχείρηση για την επιβολή εμπάργκο όπλων (την οποία αποφάσισε ο ΟΗΕ). Οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί για τη ζώνη απαγόρευση πτήσεων”, πρόσθεσε.
Ο Χέιγκ πάντως επεσήμανε ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την κατάσταση στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι. “Η Βρετανία ξεκίνησε προκαταρκτικές συζητήσεις με τους εταίρους της και με διεθνείς οργανισμούς ώστε να γίνουν προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα με στόχο τη σταθερότητα (στη Λιβύη), προκειμένου η Λιβύη να ξανασταθεί στα πόδια της μακροπρόθεσμα”.