Την τελική κυβερνητική «γραμμή» για τον Αθλητικό Νόμο, ο οποίος θα λέει «Ναι στις τροποποιήσεις και όχι στο Grexit», έλαβε το απόγευμα της Τρίτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.
Ο κ. Κοντονής ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της UEFA και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ξεκάθαρη απόφαση για να βρεθεί η συμβιβαστική λύση που θα αποτρέψει το παραμικρό ενδεχόμενο αποβολής του ελληνικού αθλητισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις. Ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή νομοσχεδίου με τις όποιες τροποποιήσεις κριθούν απαραίτητες, αλλά οι οποίες δεν θα θέσουν κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τον διεθνή αθλητισμό.
Εξερχόμενος της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Κοντονής προανήγγειλε την ψήφιση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας ουσιαστικά πίσω στο θέμα του αυτοδιοίκητου των Ομοσπονδιών, ξεκαθάρισε, όμως, πως πλέον θα τοποθετηθούν τακτικοί δικαστές και διοικητικά πρόστιμα.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κοντονή:
«Μετά από εντατική προσπάθεια μηνών και εξαντλητικές διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε σήμερα η τελική διαμόρφωση του κειμένου του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύουμε ότι υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο τη νομιμότητα όσο και την ανάγκη εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σε σχέση με το αποτέλεσμα αυτό, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την UEFA και τη FIFA για το συνεχή διάλογο που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, ειλικρίνεια και καλή πίστη, ο οποίος διεξήχθη αδιάλειπτα μέχρι τέλους και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες πολλών να τον τορπιλίσουν. Ο διάλογος αυτός θα συνεχισθεί και στην επόμενη φάση, το ίδιο καλόπιστος και εποικοδομητικός.
Πολύ συνοπτικά:
-Για πρώτη φορά καταφέραμε να τεθούν και συζητηθούν στις αληθινές τους διαστάσεις θέματα-ταμπού, όπως το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αναγνωρίζοντας μεν και σεβόμενοι το αληθινό περιεχόμενό του, καταργώντας όμως ρητά και κατηγορηματικά τη νησίδα αυθαιρεσίας και ανομίας που με πρόσχημα το αυτοδιοίκητο αποτελούσε μαύρη κηλίδα στη νομοθεσία μας και όνειδος για την έννομη τάξη της χώρας.
-Για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκε εμπράκτως η αναφαίρετη -αλλά μη ενεργοποιηθείσα ποτέ μέχρι σήμερα- αρμοδιότητα της ελληνικής Πολιτείας να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα, κατασταλτικά ή προληπτικά, ακόμη και να επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές ποινές, όχι για να παρεμβαίνει στο αθλητικό γίγνεσθαι, αλλά για ν’ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη βία και τη διαφθορά στον αθλητισμό και πέριξ αυτού.
-Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών σ’ αυτό, όλες οι διαφορές στο ποδόσφαιρο θα επιλύονται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα περιβάλλονται με όλα τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας.
-Από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, επίσης, για την προστασία της ασφάλειας και της ακεραιότητας όλων των φιλάθλων, κανείς αγώνας με θεατές δεν θα διεξάγεται σε γήπεδο στο οποίο δεν θα βρίσκονται σε λειτουργία συστήματα ηλεκτρονικής επιτήρησης και ονομαστικού εισιτηρίου.
Αυτά είναι κάποιες από τις τομές που, παρά τις Κασσάνδρες, θεσπίζονται οριστικά με το νομοσχέδιο, ενώ, πέραν αυτών, πολλά ακόμη σημαντικά θέματα ρυθμίζονται με τις διατάξεις του.
Επιθυμώ, τελειώνοντας, να ευχαριστήσω όλα τα δημοκρατικά ελληνικά κόμματα για τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας αυτή, η οποία βεβαίως άμεσα θα συνεχισθεί, για μία συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων και παθογενειών που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό».
Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η τοποθέτηση του γεν. γραμ. Αθλητισμού, Iούλιου Συναδινού, ο οποίος παραβρέθηκε στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, τονίζοντας πως: «Οριστικά, δεν θα υπάρξει έξοδος του Ελληνικού αθλητισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις».
Θυμίζουμε πως η κοινή επιστολή από FIFA και UEFA με αποδέκτη τον Σταύρο Κοντονή, ανέφερε αναλυτικά το τι πρέπει να αλλάξει στο αθλητικό νομοσχέδιο προτού αυτό εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στα παρακάτω επισυναπτόμενα έγγραφα υπάρχουν όλα τα σημεία που επισημάνθηκαν από τις δύο ανώτατες ποδοσφαιρικές αρχές…