Παραμένει στις Βρυξέλλες η ομάδα Χουλιαράκη – Τα νέα σημεία διαπραγμάτευσης
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέφτουν από σήμερα τα καυτά ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, των συντάξεων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ΦΠΑ και των εργασιακών σχέσεων, μετά την μερική υποχώρηση της ελληνικής πλευράς [βλ. σχετικά: Αναδίπλωση Τσίπρα σε Ασφαλιστικό – Εργασιακά].
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τις επαές του σε Παρίσι και Ρώμη και πριν μεταβεί (αύριο) στην Μαδρίτη, επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις, συγκαλώντας σύσκεψη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας (ομάδα Χουλιαράκη) στις Βρυξέλλες. Εκεί θα συνεκτιμηθούν τα αποτέλέσματα των συναντήσεών του, αλλά και των επαφών Δραγασάκη – Τσακαλώτου.
Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, που ήθελε την ελληνική ομάδα να επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, τελικά θα παραμείνει στις Βρυξέλλες -και μάλιστα και πέραν του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας- προκειμένου να πειστούν οι Θεσμοί ότι η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει δεσμεύσεις και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ποθητής συμφωνίας με τους δανειστές.
Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Οικονομική Σταθερότητα», μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Υπό την εποπτεία του ILO
Η προσέγγιση Γιουνκέρ – Τσίπρα «κουμπώνει» με τη ρύθμιση του νομοσχεδίου Σκουρλέτη, που προβλέπει τη σύσταση ειδικού σώματος εμπειρογνωμόνων στον ΟΜΕΔ το οποίο θα γνωμοδοτεί για το ύψος των μισθών ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά αλλά και τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων.
Ακόμη, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από «τον ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Οι «νέες, έξυπνες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα υπό την εποπτεία του ILO (διεθνές γραφείο εργασίας)» για τις οποίες είχε μιλήσει ένα μήνα πριν και ο κ. Βαρουφάκης , σύμφωνα με κύκλους που παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αναφέρονται στη θέσπιση ενός είδους «χαλαρότερων» συμβάσεων προκειμένου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία που πλήττει καίρια τα ταμεία.
Δηλαδή αν δοθεί κίνητρο στον επιχειρηματία να προσλάβει τον εργαζόμενο με πιο ευέλικτη σύμβαση, ακόμα και καταπατώντας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης (από τις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν επιλέγεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο) τότε ο επιχειρηματίας θα επιλέξει τη οδό της νομιμότητας δηλώνοντας και ασφαλίζοντας τον εργαζόμενο.
Πάντως αυτά τα «σύγχρονα» και ολίγον γενικόλογα φαίνεται ότι ήδη παίρνουν την τελική τους μορφή στο τραπέζι των Brussels groups.
Τα σημεία της διαπραγμάτευσης στα Brussels Groups
– Συνταξιοδοτικό: Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ώστε να καταστεί «δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο» αλλά και με στόχο την διασφάλιση «της τρίτης ηλικίας» από τη φτώχεια –όπερ κατά τους Θεσμούς μεθερμηνευόμενο σε περικοπές συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας στα 65.
– ΦΠΑ 16%: Οι Θεσμοί δέχονται να μην επιμείνουν στην κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά. Ο κ. Βαρουφάκης έχει μιλήσει σε ανύποπτο χρόνο για ενιαίο ΦΠΑ 15%-16%, με κατάργηση των συντελεστών 6,5%, 9% και 23%, αλλά και με καθιέρωση ενός υπερ-μειωμένου συντελεστή για ορισμένα μόνον βασικά αγαθά ή και υπηρεσίες (π.χ. στα φάρμακα). Οι θεσμοί αντιπροτείνουν βασικό ΦΠΑ 19%-21%. Όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, το πιο πιθανό είναι να επικρατήσει το 17% – 18%. Το βασικότερο πρόβλημα παραμένει η εισπραξιμότητά του.
– Εργασιακά: Επαναφορά σε ελαστικότερη μορφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.
– Ιδιωτικοποιήσεις: Επιτάχυνση, με επίκεντρο τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΣΕ και τον ΟΛΠ.