Τι προτείνει ο υπουργός Οικονομικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
«Ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας σε μια Ευρωζώνη που ολοκληρώνεται» είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα παραχωρήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου European Business Forum (EBS) που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.
Στη θεματολογία του συνεδρίου που φέρει τον τίτλο «Ευρώπη: Χτίζοντας το όραμα για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης» περιλαμβάνονται οι προοπτικές και τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πορεία οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος για τους λαούς της.
Όπως έγινε γνωστό από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ειδική εκδήλωση του συνεδρίου. Τον κ. Βαρουφάκη θα προλογίσει o αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της βελγικής κυβέρνησης, Ντιντιέ Ρέιντερς. Ακολούθως (16.00 – 17:15) ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Οικονομική Σταθερότητα», μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.
Εν τω μεταξύ, ένα σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περιγράφεται και σε χθεσινό άρθρο του ΥΠΟΙΚ στο Porject Syndicate.
«A Blueprint for Greece’s Recovery» τιτλοφορείται το άρθρο, στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών παρήγαγαν λίγη πρόοδο. Κατά τον ΥΠΟΙΚ, ο λόγος είναι ότι όλες οι πλευρές επικεντρώνονται υπερβολικά στους όρους που πρέπει να συνοδεύουν την επόμενη ένεση ρευστότητας για την ελληνική οικονομία και όχι στο όραμα για το πως η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και η οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η βιώσιμη ανάκαμψη απαιτεί συνδυαστικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν τις μεγάλες και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της χώρας αίροντας τα εμπόδια σε πολλούς τομείς: παραγωγική επένδυση, παροχή πίστωσης, καινοτομία, ανταγωνισμό, κοινωνική ασφάλιση, δημόσια διοίκηση, αγορά εργασίας κλπ.
Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθούν τα επίπεδα επένδυσης και πίστωσης ο κ. Βαρουφάκης προτείνει την δημιουργία δύο νέων δημοσίων θεσμών που θα εργάζονται στενά με τον ιδιωτικό τομέα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και μια «bad bank» που θα δώσει την δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να απαλλαχθεί από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αποκαταστήσει την ροή πίστωσης προς τις εξωστρεφείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις.
«Φανταστείτε μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα μοχλεύει collateral που θα αποτελούνται από τις μετά ιδιωτικοποιήσεων μετοχές που θα κατέχει το κράτος και άλλα assets, όπως για παράδειγμα real estate, και που θα μπορούσαν εύκολα να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία μέσω της μεταρρύθμισης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων», σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ. «Φανταστείτε επίσης αυτή την αναπτυξιακή τράπεζα να συνδέει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πακέτο των 315 δισ. ευρώ του Juncker με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό, οι ιδιωτικοποιήσεις, αντί να θεωρούνται ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με στόχο να καλυφθούν δημοσιονομικές τρύπες, θα αποτελέσουν μέρος ενός τεράστιας σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη.
Φανταστείτε επίσης, σημειώνει ο ΥΠΟΙΚ, πως οι bad banks θα βοηθήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που έχει ανακεφαλαιωθεί γενναιόδωρα κατά την διάρκεια της κρίσης στραγγίζοντας τον Έλληνα φορολογούμενο, να ξεφορτωθεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να επανέλθει στις κανονικές του λειτουργίες. Φανταστείτε, τέλος, τις επιπτώσεις όλων αυτών στο χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό και ασφαλιστικό σύστημα, αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Βαρουφάκης.