Στενεύει ο κλοιός για τους «ελβετόψυχους»
Πρόσωπα ευρέως γνωστά, με κύρος και σημαντική οικονομική επιφάνεια αλλά και καταθέσεις στο εξωτερικό διόλου ευκαταφρόνητες, θα κληθούν εντός του επόμενου διαστήματος είτε να πληρώσουν το ποσό που τους αναλογεί είτε να οδηγηθούν στο αυτόφωρο.
Ήδη έχουν σχηματιστεί έξι δικογραφίες με ονόματα που αναφέρονται και στην «λίστα Λαγκάρντ», οι οποίες έχουν άρει τον δρόμο για το αρμόδιο τμήμα της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ ετοιμάζονται τα εντάλματα σύλληψης.
Να σημειωθεί ότι, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουν πραγματοποιηθεί δύο συλλήψεις, ενώ οικειοθελώς μετέβη στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες ένας ακόμη, προκειμένου να διευθετήσει τις εκκρεμότητές του. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μέσα στις επόμενες μέρες το παράδειγμα του τελευταίου θα ακολουθήσουν αρκετοί επιχειρηματίες, τα ονόματα των οποίων «φιγουράρουν» στην «λίστα Λαγκάρντ», καθώς είναι βέβαιο ότι επιθυμούν την τακτοποίηση των υποθέσεών τους εντασσόμενοι στο ευεργετικό καθεστώς του νόμου Βαλαβάνη (100 δόσεις).
Απολύτως καμμία διαρροή ονόματος
Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα με άκρα μυστικότητα. Κανένα όνομα δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας πριν οι αστυνομικοί προχωρήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Και αυτό, γιατί οι επαφές γίνονται σε υψηλό επίπεδο μεταξύ εισαγγελέων και Αστυνομίας, με στόχο αφενός την διασφάλιση της μυστικότητας των υποθέσεων και αφετέρου να φέρουν άμεσα «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι αυθόρμητες προσελεύσεις
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, όταν στις 22 Απριλίου η Οικονομική Αστυνομία ξεκίνησε τη διαδικασία συλλήψεων επιχειρηματιών, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ και διασταυρώθηκαν ότι πράγματι υπάρχουν ανοικτές οικονομικές εκκρεμότητες και παραβάσεις, το χρονοδιάγραμμα έλεγε ότι μέσα στους επόμενους μήνες η συγκεκριμένη διαδικασία θα κορυφωθεί.
Έτσι, μία εβδομάδα αργότερα, στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας στον 13ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οδηγήθηκε μία 60χρονη, γνωστή επιχειρηματίας της Κηφισιάς στο χώρο της ζαχαροπλαστικής, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής στο εισόδημά της και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βαθμό κακουργήματος.
Και αυτό, διότι δεν είχε αποδώσει στο Δημόσιο φόρο εισοδήματος που ανέρχεται χωρίς προσαυξήσεις στο ποσό των 577.176,71 ευρώ. Η 60χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα όπου μετά την καταβολή του ποσού των 340.000 ευρώ αφέθηκε ελεύθερη.
Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών λένε πως, εκτός από τις συλλήψεις, ένα μεγάλο μέρος των ατόμων που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή αναμένεται να προσέλθει αυθόρμητα στις οικονομικές υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενο τον νόμο Βαλαβάνη που σβήνει τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και αφήνει μόνο το αρχικό ποσό για τακτοποίηση.
Κάτι που έγινε με την αυθόρμητη προσέλευση σε ΔΥΟ, για τακτοποίηση χρεών, πολύ γνωστού επιχειρηματία που το όνομά του υπήρχε στη λίστα Λαγκάρντ για καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα HSBC και, όπως προέκυψε από τις διασταυρώσεις, εντοπίστηκε απόκλιση 500.000 ευρώ μεταξύ των καταθέσεων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Ο συγκεκριμένος, μέλος πολύ γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας των Αθηνών (μάλιστα έχει συγγενική σχέση με την 60χρονη επιχειρηματία από την Κηφισιά, που είχε συλληφθεί και κατέβαλε 340.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερη), κατέβαλε το ποσό των 500.000 και έτσι έσβησε το όνομά του από τις δικογραφίες που θα έφταναν μέσα στις επόμενες ημέρες στην Οικονομική Αστυνομία.
Πληροφορίες από αστυνομικές και εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως είναι στα σκαριά τουλάχιστον έξι δικογραφίες με τρανταχτά ονόματα που αναμένεται σύντομα να διαβιβαστούν από τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Οικονομική Αστυνομία, προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα.
Ωστόσο, αρμόδιοι της Κατεχάκη εκτιμούν ότι όλη η διαδικασία δεν πρόκειται να κρατήσει παρά λίγες ημέρες, καθώς η έρευνα και οι διασταυρώσεις έχουν ολοκληρωθεί, τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν από τις οφειλές στο Δημόσιο είναι πιστοποιημένα και το μόνο που απομένει είναι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, για να περάσουν οι υποθέσεις στην τελευταία φάση.
Αξιωματικός της Ασφάλειας επισημαίνει πως, αν ολοκληρωθούν και οι συγκεκριμένες έξι περιπτώσεις, τότε ένα πολύ μεγάλο μέρος των υπόλοιπων μεγαλοοφειλετών της λίστας Λαγκάρντ θα μεταβούν αυτοβούλως στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να καθαρίσουν τα χρέη τους.