Σχέδιο αντιμετώπισης ενός τυχόν «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – εταίρων, για την οικονομική στήριξη της πρώτης, απεργάζονται οι ρυθμιστικές Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το ΔΝΤ εργάζεται με τις εθνικές Αρχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πάνω στην κατάρτιση έκτακτων σχεδίων σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελληνικές τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα χρηματοπιστωτικά συστήματα γειτονικών χωρών της Ελλάδας. Για παράδειγμα στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν του 22% περίπου των τραπεζικών assets.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Σερβία.
«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Γιοργκ Ντεκρέσιν, υποδιευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, προσθέτοντας: «Μιλάμε μαζί τους για τα έκτακτα σχέδια που διαθέτουν, για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους εθνικές τράπεζες, σε περίπτωση που η χρηματοδότηση για τις μητρικές τους διακοπεί ξαφνικά, και πως οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.
Όπως παρατηρεί η WSJ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της σημειώνουν αργή πρόοδο, παρά τις προειδοποιήσεις Ελλήνων αξιωματούχων πως η κυβέρνηση ξεμένει από ρευστό. «Θα ήταν ανόητο για οποιονδήποτε υπεύθυνο χάραξης πολιτικής να μην ανησυχεί σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο κ. Ντεκρέσιν.