Τι συζητήθηκε στην συνάντηση Λαφαζάνη με την επίτροπο για την ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική
Η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, κατά τη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε έτοιμη να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα αιτήματα των ελληνικών Αρχών για κοινοτική στήριξη επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα.
Στις προσπάθειες της κυβέρνησης, για ένταξη στα Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI’ s) συνολικά 15 μεγάλων και μικρότερων έργων φυσικού αέριου και ηλεκτρικής ενέργειας, στα οποία προχωρά η χώρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι αυτά δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα, αλλά συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια περισσοτέρων χωρών στην ευρύτερη περιοχή.
Σε τρία από τα υπό ένταξη έργα δόθηκε άμεση προτεραιότητα:
α) Στον Κάθετο διάδρομο Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα διασύνδεει αμφίδρομα τα εθνικά συστήματα Ελλάδας – Βουλγαρίας και Ρουμανίας
β) Στην Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας, που αφορά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο
γ) Στην ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά του Αιγαίου, η οποία, εφόσον ολοκληρωθεί, θα μειώσει σημαντικά το πάρα πολύ υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας
Ο κ. Λαφαζάνης επίσης τόνισε τη σημασία της κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας. Δεν παρέλειψε να μιλήσει και πάλι για την ανάγκη να προκύψουν εύλογα αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα ύστερα από διαβουλεύσεις με τη διοίκηση του έργου.
Το πρόβλημα με την διαχείριση αποβλήτων
Κατά τη συνάντηση, η Επίτροπος έθιξε το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, το οποίο συνέδεσε με την καταδίκη της χώρας για τις παράνομες χωματερές, αλλά και με τη χρηματοδότηση έργων, ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Όπως επεσήμανε, υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ο οποίος τις επόμενες μέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές και να μειωθεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην πληρώσει το σύνολο του υπέρογκου προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα, τουλάχιστον γι’ αυτούς τους χώρους που έχουν ήδη δημοπρατηθεί ή έχουν εγκατασταθεί εργολαβίες για την αποκατάστασή τους. «Επίσης, ζητάμε το όποιο εναπομείναν πρόστιμο να επανεπενδυθεί στην Ελλάδα για έργα διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα και με την ανάλογη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου», σημείωσε.
Όπως υποστήριξε, αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αδικίας η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη χώρα για την ύπαρξη χωματερών σε πολύ μικρά νησιά (σ.σ. 21 από τις συνολικά 39 εναπομείνασες χωματερές βρίσκονται σε τέτοια νησιά), με ελάχιστους κατοίκους και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε αυτή τη λογική το υπουργείο θεωρεί ότι αυτές οι περιοχές πρέπει να εξαιρεθούν.