Η έκθεση της Bank of America – Πρωτοσέλιδο στους FT οι απειλές της κυβέρνησης
Πρώτο θέμα στη βρετανική έκδοση των Financial Times έγιναν s;hmera οι απειλές της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα καταβάλει την προσεχή δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ανταποκρίτρια των FT στην Αθήνα Κερίν Χόουπ επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση ότι «τα χρήματα δεν θα δοθούν. Δεν υπάρχουν για να δοθούν».
Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια παρόμοια απειλή στην επιστολή που έστειλε στην Κριστίν Λαγκάρντ πριν από δύο εβδομάδες όσον αφορά τη δόση του Μαΐου η οποία τελικά αποπληρώθηκε με τα χρήματα στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος αφορά τη συνδρομή της χώρας στο ΔΝΤ.
Η δημοσιογράφος των FT υποστηρίζει ότι ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να μην λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις απειλές καθώς θεωρούν ότι τις χρησιμοποιεί η Αθήνα ως διαπραγματευτική τακτική.
Ωστόσο αναφέρεται σε δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου με γνώση της οικονομικής κατάστασης της χώρας ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου.
BofA: Να τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ
Το τι θα επακολουθήσει εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ εξετάζει η αμερικανική επενδυτική BofA.
Σύμφωνα με το σενάριο της, σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος, αλλά στη συνέχεια, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο.
Τα γεγονότα θα εκτυλιχθούν ως εξής:
Το ΔΝΤ θα στείλει άμεσα προσωπικό καλώντας την Ελλάδα να πληρώσει. Η Ελλάδα δεν θα μπορει να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ταμείου εφόσον δεν πληρωθεί η δόση.
Μετά από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ θα ξαναπροειδοποιήσει, στέλνοντας ανακοίνωση, στην οποία θα τονίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και θα απαιτείται η διευθέτηση της πληρωμής.
Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, στην περίπτωση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.
Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε Βρετανικό Δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).
Πάντως, είναι πιθανό οι οίκοι αξιολόγησης να μην κηρύξουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία εάν η χώρα μας χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, μια εξέλιξη που θα είναι πολύ σημαντική αφού θα διατηρήσει την χρηματοδότηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.