Συμμετοχή των βασικών κατόχων ομολόγων επιθυμεί η Ιρλανδία, ως μέρος μιας «τελικής λύσης » για την ανακούφιση της χώρας από το χρέος και την αναδόμηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Σάιμον Κόβενι.
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, αναζητεί την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου οι ιδιώτες επενδυτές να επωμιστούν τις ζημίες των ιρλανδικών τραπεζών, μετά τα αποτελέσματα των stress tests στις 31 Μαρτίου που θα καθορίσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας επιζητά “μια λύση αποτελεσματική και με διάρκεια η οποία περιλαμβάνει αναχρηματοδότηση αλλά και συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στα τραπεζικά βάρη καθώς και πακέτο χρηματοδότησης για τις τράπεζες”, δήλωσε ο Κόβενι σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι.
Ο Υπουργός Γεωργίας είπε επίσης, “Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση των φορολογουμένων για τα χρέη που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από τις ιδιωτικές τράπεζες, που είναι σήμερα κατά κύριο λόγο ιδιοκτησία του κράτους, και επίσης να διασφαλίσουμε μια ροή κεφαλαίων”.
Οι δηλώσεις του κ. Κόβενι έρχονται σε συνέχεια δηλώσεων του Πρωθυπουργού του κ. Έντα Κένι, ο οποίος είπε την περασμένη Παρασκευή ότι η Ιρλανδία επιδιώκει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε αυτή να προσφέρει μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση, εκτός από τη βραχυπρόθεσμη που δίνεται μέσα από τις τακτικές δημοπρασίες της ΕΚΤ, για να αντιμετωπισθεί καλύτερα η κρίση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της χώρας.
“Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας, αλλά η μεσο-μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα είναι πολύ πιο σταθερή και προφανώς θα δώσει ένα μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας στις αγορές”, δήλωσε ο κ. Κένι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times”.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία ανέλαβε τα ηνία τον προηγούμενο μόλις μήνα, στοχεύει στην διαπραγμάτευση καλύτερων όρων δανεισμού της χώρας.
Οικονομολόγος από το Δουβλίνο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται μάλλον για μια τακτική διαπραγμάτευσης που στοχεύει σε μια καλύτερη συμφωνία με την Ευρώπη».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ΕΚΤ, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δημιουργία μίας “διευκόλυνσης για τράπεζες υπό αναδιάρθρωση”, το οποίο θα εξομαλύνει την τρέχουσα κατάσταση και θα δίνει χρόνο για την αναγκαία εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Η διευκόλυνση δεν θα έχει πιθανότατα συγκεκριμένο χρόνο λήξης και θα συνδέεται με αυστηρούς όρους, ενώ θα υπόκειται σε τακτή εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.