«Κοιτάζει» προς Ασία και Λ. Αμερική για να «αναπληρώσει» το χαμένο κύρος της στη λέσχη των ισχυρών
Σε αναζήτηση νέων εμπορικών εταίρων σε Ανατολή και Δύση βρίσκεται η Μόσχα. Έχοντας χάσει για την ώρα την προνομιακή θέση που είχε ως μέλος της G8 και της λέσχης των ισχυρών κρατών του κόσμου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στρέφει σε διαφορετικές κατευθύνσεις τις «κεραίες» του.
Το Φεβρουάριο του 2015, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, δήλωσε ότι ένας από τους κύριους πολιτικούς στόχους της Ρωσίας είναι η αναζήτηση νέων εμπορικών εταίρων.
Στην κυβέρνηση προσβλέπουν πρωτίστως στην περιοχή του Ειρηνικού, που συμπεριλαμβάνει, όχι μόνο την Ασία αλλά και τη Λατινική Αμερική.
«Χαιρετίζουμε όλους τους επενδυτές, δεν κάνουμε διαγωνισμό επιλογής εταίρων – συνεργατών», δήλωσε ο Ντβορκόβιτς.
Σύμφωνα με τον ρώσο ανώτερο κρατικό αξιωματούχο, στην πραγματικότητα το κύριο βάρος της διεθνούς αναπτυξιακής προσπάθειας δίνεται στην επέκταση των συνεργασιών στην Ασία.
Σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων με τους νέους εταίρους θα δώσουν οι Σύνοδοι Κορυφής της ομάδας χωρών BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στη ρωσική πόλη Ουφά, 1.300 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Ωστόσο, παρά τη δηλωμένη στροφή προς την ασιατική κατεύθυνση, το εμπόριο της Ρωσίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες ελαττώνεται.
Αντίθετα, η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται σε σταθερά υψηλό επίπεδο.
Η πιο βολική μορφή στην αναζήτηση νέων εταίρων για τη Ρωσία είναι η BRICS. Μια ένωση αναδυόμενων οικονομιών που γεννήθηκε σαν ένας χρηματιστηριακός δείκτης και μετατράπηκε σε μια ολοκληρωμένη (οικονομική) Ένωση. «Οι χώρες της ομάδας BRICS συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς.
Όμως, η σημασία του αυτόνομου οργανισμού «BRICS» για τις χώρες-μέλη, ενισχύεται σε συνθήκες αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία και υψηλής μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές», λέει ο Ντμίτρι Μπεντένκοφ, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της «IC RUSS-Invest». Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Οργανισμός BRICS είναι ένας πρόσθετος μηχανισμός σταθεροποίησης και θα μπορούσε να καταστεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο οικονομικής διαπεριφερειακής ολοκλήρωσης.
Επιπλέον, το Μάϊο του 2015, η μεγαλύτερη πολιτικο-οικονομική Ένωση κρατών που λειτουργεί στο χώρο της τέως Σοβιετικής Ένωσης, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΟΕ), στην οποία έχουν ενταχθεί η Ρωσία, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Αρμενία και η Κιργισία, άρχισε να επεξεργάζεται μια Συμφωνία για το Εμπόριο και την Οικονομική Συνεργασία με την Κίνα.
Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πλήρως ανεπτυγμένης οικονομικής συμμαχίας, που προβλέπει κοινές επενδύσεις στη δημιουργία υποδομών στο πλαίσιο του κινεζικού mega-project: «Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού», δήλωσε στη RBTH ο υπουργός Εμπορίου (μέλος του Κολεγίου) της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής (που αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΟΕ), Αντρέι Σλεπνιόφ.