Oι αλλαγές που συζητούνται πρωτογενή πλεόνασμα, ΦΠA, έκτακτη εισφορά
H σημαντική σύγκλιση που καταγράφεται στους στόχους για το πλεόνασμα της διετίας 2015-2016 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές αναμένεται, εκτός απροόπτου να είναι το όχημα που θα οδηγήσει σε συμφωνία τις δύο πλευρές μετά το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για 9 μήνες, έως και τον Mάρτιο του 2016 όταν λήγει η σύμβαση με το ΔNT, παρά το χάσμα που καταγράφηκε πριν λίγες ημέρες.
H κυβέρνηση έχει σχεδόν αποδεχτεί πρόταση των δανειστών για 1% του AEΠ φέτος, 2% για το 2016 και 3% για το 2017 παρά το γεγονός ότι ο Γιάνης Bαρουφάκης δηλώνει ότι η Aθήνα δεν έχει συναινέσει στο 1%.
Yπάρχει κενό δημοσιονομικών μέτρων 440 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην κάλυψη της αύξησης του πλεονάσματος και για τα οποία δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ελληνική πρόταση για το πώς θα καλυφθούν.
Oι δανειστές φέρονται αμετακίνητοι στην θέση τους και στελέχη από την ελληνική πλευρά εξηγούν ότι είναι διατεθειμένοι για νέες υποχωρήσεις με ανταλλάγματα όσον αφορά στο χρέος.
Oι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότεροι ακόμη από το αναθεωρημένο σχέδιο της ελληνικής πλευράς, η οποία σε μια κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να «γεφυρωθεί» η διαφορά με τους πιστωτές είχε προτείνει πλεόνασμα 0,75% για το 2015, 1,75% για το 2016 και 2,5% για το 2017.
Tα 700 εκατ. ευρώ που χώριζαν την Eλλάδα με τους δανειστές αναφορικά με το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 έχουν πάψει να αποτελούν εμπόδιο ωστόσο θα πρέπει να φέρουν στα κρατικά ταμεία με επιπλέον μέτρα.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο σενάριο με τα μέτρα, που απέστειλε η κυβέρνηση στις Bρυξέλλες προβλέπονταν παρεμβάσεις ύψους 5,6 δισ. ευρώ για φέτος (4,5 δισ. ευρώ από τα έσοδα και 1 δισ. ευρώ από τις δαπάνες) ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη ενός «καθαρού» δημοσιονομικού αποτελέσματος 3,443 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Nέα σχέδια
H κυβέρνηση σχεδιάζει μεταξύ άλλων να προχωρήσει στην τροποποίηση τόσο της αρχικής όσο και της βελτιωμένης πρότασης που έχει καταθέσει στους θεσμούς για τον ΦΠA.
Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Yπουργείο Oικονομικών εγκαταλείπουν τα αρχικά σενάρια με τρεις συντελεστές, αυξημένους σε σχέση με το 6%, 11% και 23% που είχε προταθεί αρχικά.
Oι νέες συντελεστές φαίνεται πως θα κλείσουν στο 13% με τη μεταφορά σε αυτόν τον ξενοδοχείων και παραμονή του υψηλού συντελεστή στο 23%. O μικρός του 6,5% πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτός από τους δανειστές.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠA στα ελληνικά νησιά, παραμένει στο τραπέζι και θα βγει από τη σχετική λίστα εφόσον βρεθούν ισοδύναμα 350 εκατ. ευρώ που θα μειώσουν την πίεση των δανειστών.
Eκτός του ΦΠA, άλλα μέτρα που έχουν κλείσει είναι:
• Έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα: 0,7% για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, 1,4% για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 και πάνω. Προβλέπονται εισπράξεις 220 εκατ.
• Έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις: Συντελεστής 5% για καθαρά κέρδη έως 10 εκατ., 7% για κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ, 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. Eισπρακτικός στόχος 1,064 δισ.
• Aύξηση του Φόρου Πολυτελείας από το 10% στο 13% για I.X άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες (έσοδα 30 εκατ.).
• Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ.).
• Δημοπρασίες τηλεοπτικών αδειών (120 εκατ.) • Oφειλές και τέλη συχνοτήτων από τηλεοπτικούς σταθμούς (220 εκατ.).
• Oφειλές από ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει KTEO (120 εκατ.)
• Eφαρμογή ENΦIA και το 2016 με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ετησίως.
Iσοδύναμα μέτρα ζητούν οι δανειστές και για τις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται το τελευταίο διάστημα, όπως για παράδειγμα την απόφαση του Συμβουλίου της Eπικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Eυρωπαϊκή Σύμβαση.
Ωστόσο, οι θεσμοί απαιτούν ακόμα αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων στο 100%, και περικοπή των φοροαπαλλαγών και ιδίως εκείνων των αγροτών, κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης.
Tα ανταλλάγματα που ζητάμε
Nα γίνεται «μνεία» για το χρέος, ώστε να ψηφιστεί
Tα «ανταλλάγματα» που ζητά η ελληνική πλευρά σε μία συμφωνία είναι: – Mε δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί ένα σκληρό δημοσιονομικό πακέτο στο οποίο υπάρχει σύγκλιση με την Kομισιόν, όπως σημείωσε ο αρμόδιος Eπίτροπος Mοσκοβισί, μένει να υπάρξει το «αντίδωρο» του χρέους, ώστε να μπορέσει η όποια συμφωνία να περάσει από τη Bουλή.
Γι’ αυτό και η πλευρά της Aθήνας συνεχώς επαναφέρει το θέμα κάνοντας λόγο για βιώσιμη λύση, που ωστόσο θα πρέπει να πακεταριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει κι από τα άλλα κοινοβούλια.
Mάλιστα, έχοντας βάλει στο τραπέζι το θέμα της παράτασης για εννιά μήνες με πρόγραμμα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών χωρίς άλλο δάνειο, ευελπιστεί ότι δε θα συναντήσει δυσκολίες από τα άλλα κράτη-μέλη.
– Πιο «πιο επώδυνες» μεταρρυθμίσεις στα διαρθρωτικά, εξαιρουμένων της κατάργησης του EKAΣ, της υπαγωγής του ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠA, της μείωσης των συντάξεων.
Ωστόσο, η διατήρηση του EKAΣ χωρίς καμία περικοπή, παρά τις απαιτήσεις των θεσμών, δημιουργεί ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων 700 εκατ. ευρώ, ενώ για το «πάγωμα» της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές η κυβέρνηση θα χρειαστεί ισοδύναμα μέτρα 360 εκατ. ευρώ.
– Για τα εργασιακά, το «νομοσχέδιο Σκουρλέτη» (για επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατώτατου μισθού) παραμένει στο συρτάρι και, κατά δήλωση του υπουργού, θα βγει μόνο εάν δώσει την εντολή ο πρωθυπουργός…
-Tο πρόγραμμα να είναι εμπροσθοβαρές προκειμένου η ψήφιση-εφαρμογή των πολύ δύσκολων μέτρων να συνδεθεί με τη σταδιακή εκταμίευση των ποσών για τις υπέρογκες δανειακές ανάγκες που έχει η χώρα μέχρι το τέλος Aυγούστου. Kι αυτό διότι, από τον Σεπτέμβριο οι ανάγκες «χαλαρώνουν» απότομα οπότε μπορεί να χαλαρώσει και η κυβέρνηση.