Διεθνής Διάσκεψη, την Τρίτη στο Λονδίνο, για τη «μετά – Καντάφι» εποχή ενώ συγχρόνως, στο επίκεντρο των πολεμικών συγκρούσεων στη Λιβύη, μεταξύ των ανταρτών και των δυνάμεων του καθεστώτος, βρίσκεται η Σύρτη, η γενέτειρα του Καντάφι. Στη διεθνή διάσκεψη του Λονδίνου συμμετέχουν ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και o προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης, Jean Ping, 35 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ αυτών και η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον. Πρόσκληση έλαβε και η Τουρκία.
Ο Μουάμαρ Καντάφι θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσει τη διεθνή δικαιοσύνη, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο ν’ αναζητήσει ο Λίβυος ηγέτης καταφύγιο στο εξωτερικό, στο πλαίσιο μιας ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης.
“Θέλουμε να φύγει, να εγκαταλείψει την εξουσία”, τόνισε ο Χέιγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4. Όμως, δεν μπορούμε να ορίσουμε το πού θα πάει”, τόνισε.
“Φυσικά, πιστεύω ότι πρέπει να προσαχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (της Χάγης), αλλά το πού θα πάει, εάν φύγει, εξαρτάται από τον ίδιο”, υπογράμμισε ο βρετανός υπουργός.
Ο Χέιγκ δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες, ο διεθνής συνασπισμός θα επέτρεπε στον Καντάφι ν΄αναζητήσει καταφύγιο στο εξωτερικό για να επισπεύσει την αποχώρησή του από την εξουσία και την επίλυση της κρίσης.
Η πολιτική αυτή επιλογή θα παρουσιαστεί στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο για τη Λιβύη με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών.
Η συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο “θα δρομολογήσει την πολιτική διαδικασία”, εξήγησε ο Χέιγκ, ο οποίος επέμεινε ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα “δεν εμπλέκεται στη διαδικασία αλλαγής του καθεστώτος”.
“Είναι υπόθεση του λιβυκού λαού να καθορίσει το μέλλον του”, τόνισε.
Ο βρετανός υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος του Λονδίνου θα συμβάλει στην επίσπευση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.
Η Γαλλία και η Βρετανία κάλεσαν τη χτες τους υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη να τον εγκαταλείψουν, «πριν να είναι αργά». «Ο Καντάφι πρέπει να φύγει άμεσα» δήλωσαν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μία ημέρα πριν τη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο για τη Λιβύη στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη χτες ότι οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι αποτελούν παρέμβαση σε έναν εμφύλιο πόλεμο, υπέρ των ανταρτών, και πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν έχουν την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε οριστικά, ότι η μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ στη στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Ελληνική συμμετοχή
«Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το επίπεδο της ελληνικής συμμετοχής» σε σχέση με την εμπλοκή της χώρας μας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα θα συμμετέχει κατά τον τρόπο που είπαμε, χωρίς δηλαδή ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, μόνο με τη φρεγάτα, με το ιπτάμενο ραντάρ και με το ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης αν χρειαστεί. Και ήδη η ελληνική φρεγάτα ΄Λήμνος΄ έχει αναλάβει αποστολή, στο πλαίσιο των εντολών που δίνει ο Ιταλός τακτικός διοικητής, ο οποίος είναι επικεφαλής της δύναμης που επιβάλει αυτή τη στιγμή το εμπάργκο όπλων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Την Τρίτη συνεδριάζει η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που έχει ως αντικείμενό της την ενημέρωση από τον κ. Βενιζέλο για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο και ειδικότερα στη Λιβύη.
Επιχειρήσεις
Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται αν και σε χαμηλότερους ρυθμούς. Τη Δευτέρα χτυπήθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις (υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ πλέον) η Σύρτη, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν αρκετοί άμαχοι. Από τη λιβυκή τηλεόραση αναφέρθηκε ότι επιθέσεις έγιναν αργά τη Δευτέρα στο Γκάριαν και τη Μίζντα, νότια της Τρίπολης.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν ανέφεραν ότι η πόλη είχε πέσει στα χέρια των αντικαθεστωτικών προκαλώντας κύμα ενθουσιασμού στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικανταφικών δυνάμεων. Ξένοι δημοσιογράφοι στη Σύρτη υποστηρίζουν πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια ορατή αλλαγή.
Άλλες πληροφορίες από το AFP ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι σταμάτησαν την προέλαση των ανταρτών 140 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης και πως σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών με βαρέα πολυβόλα.
Ακόμη, ανακοινώθηκε γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ πραγματοποίησαν αργά τη Κυριακή επίθεση κατά ενός «σημαντικού κέντρου διοίκησης» του λιβυκού στρατού νότια από την Τρίπολη.
Η αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων με τελικό στόχο την Τρίπολη φαίνεται ότι διευκολύνθηκε σημαντικά από τις συμμαχικές δυνάμεις που άρχισαν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας να στοχεύουν τις κανταφικές δυνάμεις. Είχε προηγηθεί, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων, η καταστροφή της λιβυκής αεράμυνας.
Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί κερδίζουν έδαφος και στο διπλωματικό επίπεδο. Το Κατάρ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως το νόμιμο αντιπρόσωπο της Λιβύης.
Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία ήταν η πρώτη δυτική χώρα που το έπραξε.
Μήνυμα Καντάφι
Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ζητεί με μήνυμά του προς την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συνέρχεται σήμερα στο Λονδίνο να τερματίσει τη “βάρβαρη επίθεση” εναντίον της χώρας του, συγκρίνοντάς την με τις στρατιωτικές εκστρατείες του Χίτλερ στην Ευρώπη.
Ο Καντάφι ααναφέρει, “Σταματείστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης”. Το μήνυμα δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.
“Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη”, αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι.
“Για ποιόν λόγο επιτίθεσθε εναντίον κάποιου που πολεμά την Αλ Κάιντα”, αναφέρει ο συνταγματάρχης Καντάφι, που κατηγορεί τους εξεγερθέντες ότι ενεργούν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.
“Αφήστε την Αφρικανική Ένωση να διαχειρισθεί την κρίση, η Λιβύη θα αποδεχθεί ό,τι αποφασίσει η Ένωση”, αναφέρεται στο μήνυμα.