Αδειάζει η κλεψύδρα μετά το άκαρπο Eurogroup
Μετά και το χθεσινό ναυάγιο του Eurogroup για την Ελλάδα σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός γύρω από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει στη διάθεσή της μόνο τρεις ημέρες, μέχρι δηλαδή την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας όπου και θα παιχτεί η τελυταία πράξη του δράματος.
Τη λύση που δεν κατάφεραν να δώσουν οι Θεσμοί και οι υπουργοί Οικονομικών που κινούνται στο πλαίσιο που βάζουν οι τεχνοκράτες, θα την αναζητήσουν πλέον σε πολιτικό επίπεδο οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί για την Ελλάδα είναι η ομοβροντία των δηλώσεων των υπουργών Οικονομικών και των ξένων ηγετών.
Όλοι κατά της Ελλάδας
«Διαπιστώσαμε μετά λύπης πως έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και υποστήριξε ότι πολύ λίγα από τα ελληνικά μέτρα κρίθηκαν αξιόπιστα και σοβαρά ενώ προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά εάν λάβει κανείς υπόψιν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται για να σφραγιστεί η συμφωνία.
Ο Επίτροπος για τα Οικονομικά Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού».
Η κυρία Λαγκάρντ αφού επανέλαβε κι εκείνη ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές θα έρθουν με απτές προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν πληρώσει η χώρα το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου θα είναι χρεοκοπία.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός θα διατεθούν στην Ελλάδα μόνο αν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στο Βερολίνο ενώ η κυρία Μέρκελ δηλώνει ότι εργάζεται για να υπάρξει λύση αλλά παραπέμπει πάντα στους Θεσμούς, ο κ. Σόιμπλε δήλωνε στην γερμανική βουλή ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του Grexit.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για την ελληνική πλευρά και ενώ οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, το επόμενο τριήμερο θα είναι καθοριστικό.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο της ΕΕ Γιούνκερ και εφόσον χρειαστεί και με ομολόγους της ΕΕ. Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι επικοινωνίες της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτο Euroworking Group ή Eurogroup πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Παρά τις δηλώσεις πίεσης προς την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει, η ανησυχία στην Ευρώπη δεν λείπει καθώς εκλαμβάνουν την Ελλάδα ως ασύμμετρη απειλή. Η αρνητική κίνηση των μετοχών στα χρηματιστήρια και η ελαφρά άνοδο των spreads για ορισμένες χώρες της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της νευρικότητας των αγορών είναι ενδείξεις ότι παρά τις δηλώσεις και τις προετοιμασίες ισχύει η δήλωση Ντράγκι ότι σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας η Ευρώπη θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στοιχίζονται πίσω από τον Σόιμπλε και επαναλαμβάνουν την φράση του ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες προετοιμάζουν δήλωση για την ρύθμιση του χρέους που θα μπορεί να είναι ο αντιστάθμισμα για τις υποχωρήσεις που περιμένουν από την ελληνική πλευρά στο δημοσιονομικό πακέτο προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Εάν την Δευτέρα βρεθεί λύση τότε απαιτείται μία εβδομάδα για να εγκριθεί η συμφωνία από τις χώρες μέλη -για ορισμένες πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλιά τους- και να συνεδριάσουν και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Υπ’ αυτή την έννοια η Σύνοδος Κορυφής είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να μην συμβεί η χρεοκοπία για την οποία μίλησε η κυρία Λαγκάρντ.
Εσωτερικές αναταράξεις
Η μη επίτευξη συμφωνίας επηρεάζει και το εσωτερικό της χώρας, εντείνοντας τις πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει προκειμένου να μην διακινδυνεύσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Κινητικότητα όμως υπάρχει και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ότι θα εξαντλήσει τα όρια του θεσμικού του ρόλου.
Η κοινωνία δεν μένει απαθής. Οι δύο συγκεντρώσεις την Τετάρτη από τους υποστηρικτές της σκληρής διαπραγμάτευσης και την Πέμπτη από τους υποστηρικτές της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ δείχνουν ότι τείνει να υπάρξει ρήγμα στο κοινωνικό επίπεδο. Και ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι θα σηκώσουν το κύριο βάρος παρακολουθούν με αγωνία η Αριστερή Πλατφόρμα παραμένει στην σκληρή γραμμή. Το Iskra μετά το χθεσινό Eurogoup έδωσε το στίγμα με ανάρτηση με τίτλο «Νέα τελεσίγραφα και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρα. Οι θεσμοί δεν διαπραγματεύονται, ζητούν υποταγή για συμφωνία στα μέτρα τους. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έξω από τους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς λιτότητας».