Ανισότητες στην ξενοδοχειακή αγορά δημιουργεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργο Τσακίρη, ο οποίος σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη τονίζει ότι οι επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διαχρονικά, έχουν εξαιρεθεί από όλους τους αναπτυξιακούς νόμους και όσα ξενοδοχεία ιδρύθηκαν την τελευταία τριακονταετία δεν έλαβαν κανενός είδους κίνητρο άμεσο ή έμμεσο. Ακόμα και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κανένα κίνητρο δεν δόθηκε για την ίδρυση νέων ξενοδοχειακών μονάδων.
Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Τσακίρης η πριμοδότηση νέων επενδύσεων στην Αττική και Θεσσαλονίκη, πέρα από το γεγονός του αθέμιτου ανταγωνισμού των ενισχυόμενων επενδύσεων απέναντι στις ήδη υπάρχουσες, λειτουργούσες και ουδέποτε ενισχυθείσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, θα επιτείνει την παρατηρούμενη πτώση των τιμών και πληροτήτων, εξαιτίας των ειδικών κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία 2 χρόνια, κυρίως στην Αθήνα και που έχουν οδηγήσει τελικώς στο κλείσιμο 10 τουλάχιστον ξενοδοχείων, στο κέντρο της πόλης.
Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, η ενίσχυση της ίδρυσης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τις ανάγκες και προοπτικές των συγκεκριμένων αγορών, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΞΕΕ στηλιτεύει τη θεσμική δυνατότητα ίδρυσης επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιφέρειά της τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η ίδρυση ξενοδοχείων 3* και κάτω, κάνοντας λόγο για τραύμα στην εικόνα του τουρισμού της πρωτεύουσας.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού και τον Ε.Ο.Τ., να σταματήσει την αδειοδότηση νέων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, να εξετάσει συνολικά το νομικό πλαίσιο για να αποφύγουμε τη λειτουργία ξενοδοχείων άνευ άδειας και προϋποθέσεων και να επανεξετάσει συνολικά την πολιτική χορήγησης νέων αδειών ενοικιαζόμενων σε όλη την επικράτεια, με γνώμονα την έμφαση που οφείλουμε πλέον να δώσουμε στην ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Υπενθυμίζεται τέλος ότι με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. είχε ανασταλεί επί μια δεκαετία περίπου η χορήγηση νέων αδειών για ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.