«Είμαστε ίσοι μεταξύ ίσων… Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη»
Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντέισεμπλουμ για να απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας.
Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, συνέχισε στον ίδιο τόνο ο Πρωθυπουργός, καλώντας την Ευρώπη να αποδεχθεί τη βούληση του ελληνικού λαού.
Όπως εξήγησε, η διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν είναι καινούρια στην Ευρώπη, επομένως «δεν μπορώ να κατανοήσω τις αντιδράσεις».
«Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι» εξήγησε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας τις δραματικές συνέπειες του μνημονίου στην Ελλάδα.
«Η τραγωδία του μνημονίου πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει οριστικά» συνέχισε, καλώντας τον ελληνικό λαό να ταχθεί εναντίον της συμφωνίας.
Το μόνο που έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από πέντε χρόνια είναι ο ίδιος φόβος, τόνισε ο Πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας το κλίμα τρομοκρατίας.
Όπως υπογράμμισε, όσο μεγαλύτερος είναι ο εκβιασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος των Ευρωπαίων για το κόστος στην οικονομία τους.
«Μας αρέσει η ειρήνη, αλλά είμαστε ένας λαός που ξέρουμε να πολεμάμε», συνέχισε. Αυτούς τους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση, εξήγησε, έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια.
Συνεχίζοντας, υπερθεμάτισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με ανοιχτά χαρτιά. «Στο τέλος, επικράτησαν οι ακραίες φωνές των εταίρων και των θεσμών, παρά τις καλές προθέσεις, ιδίως του κ. Γιούνκερ» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Η επιμονή να είναι και το ΔΝΤ στη συμφωνία περιόρισε ασφυκτικά τη δυνατότητα ενός έντιμου συμβιβασμού» εξήγησε, παραδεχόμενος ότι η Ελλάδα εξάντλησε κάθε περιθώριο παραχωρήσεων.
«Αυτοί που παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος τους παρονομαστές της ύφεσης, έρχονται σήμερα και ζητούν να φορτώσουμε τα βάρη στους συνταξιούχους και να κόψουμε συντάξεις» κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Το ΔΝΤ μας ζήτησε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ είχαμε συμφωνήσει το αντίθετο και στη συνέχεια μας ζήτησε την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, το πλέον ανταγωνιστικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά το χρέος, επισήμανε ότι οι δανειστές έδωσαν την ίδια αόριστη υπόσχεση με του Νοεμβρίου του 2012, ενώ ζήτησαν την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.
«Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, αλλά να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια» συνέχισε, τονίζοντας ότι αυτό θα ισοδυναμούσε σε ένα νέο σκληρό μνημόνιο θανάτου.
«Κάνουμε αυτό που δεν τολμήσατε να κάνετε εσείς, εάν και θα θέλατε, δηλαδή να αντισταθείτε» υπερθεμάτισε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Όπως εκτίμησε, η επόμενη ημέρα του «όχι», θα είναι η ώρα της αλήθειας για τους πιστωτές, οι οποίοι θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι παιχνίδι που τελείωσε.
«Η πρόθεσή μας για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού θα είναι πάντα στο τραπέζι» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, καλώντας τον ελληνικό λαό να πει ένα μεγάλο «όχι» στις προτάσεις των δανειστών, το οποίο θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης.
Η απόφαση για δημοψήφισμα δεν συνιστά ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ρήξη με τις τακτικές που προσβάλουν την Ευρώπη, αποσαφήνισε ο πρωθυπουργός.
Είμαι βέβαιος, επισήμανε, ότι ο ελληνικός λαός θα πει το μεγάλο «όχι» στο τελεσίγραφο και θα στείλει μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη, καθώς αυτό το «όχι» θα είναι και ένα μεγάλο «ναι» στην απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει ένα τελεσίγραφο που προσβάλλει την Ευρώπη.
Το μόνο που έχει να φοβηθεί σήμερα ο ελληνικός λαός, είναι ο ίδιος ο φόβος, τόνισε ο κ. Τσίπρας, έπειτα από πέντε χρόνια λεηλασίας. Μίλησε για προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα φόβου, με άξονα τις τράπεζες, που ξεκίνησε από χθες το βράδυ, μετά την εξαγγελία για το διάγγελμα της προσεχούς Κυριακής, 5 Ιουλίου.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι, ακριβώς επειδή δεν θεωρεί ότι υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Έτσι, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι επιμένουν για την υπογραφή του ΔΝΤ στη συμφωνία, «τορπιλίζοντας» τις προοπτικές ενός έντιμου συμβιβασμού.
Τόνισε ακόμη ότι η Αθήνα, την ύστατη στιγμή και προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, παρουσίασε ισοδύναμα στην πρόταση των δανειστών, ωστόσο αυτά και πάλι δεν έγιναν αποδεκτά.
Εμμέσως, επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ, που είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει λάθος, πριν από μερικά χρόνια, στους συντελεστές της ύφεσης, λέγοντας ότι τώρα κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για υφεσιακά μέτρα.
Είπε ακόμη ότι οι εταίροι δεν δέχτηκαν τη φορολόγηση των πλουσιότερων, αντιπροτείνοντας να υπάρξουν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Απαίτησαν επίσης την εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6% στο 23%, είπε για τους δανειστές, διερωτώμενος γιατί θέλουν να οδηγήσουν «σε ξαφνικό θάνατο τον τουρισμό», που είναι το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι δανειστές «μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια, να υπογράψουμε ένα νέο Μνημόνιο».
Ταυτόχρονα, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, εκτιμώντας ότι θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι της άθλιας, όπως την χαρακτήρισε, πρότασης των Θεσμών.