Χρηματοδότηση και χρέος βρίσκονταν στο τραπέζι της συμφωνίας – Αρνείται ότι έλαβε γνώση το Μαξίμου
Η Κομισιόν δημοσιοποιεί τις προτάσεις των θεσμών, οι οποίες αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης με τις ελληνικές Αρχές, κατά τη διάρκεια της 8ης, 14ης , 22ης και 25ης Ιουνίου του 2015.
Την κίνηση αυτή αποφάσισε, όπως η ίδια γνωστοποίησε, για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης του ελληνικού λαού
Όπως εξηγεί η Κομισιόν, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη έως και την Παρασκευή το βράδυ.
Μέχρι τότε, επισημαίνει, όλες οι πλευρές κατανοούσαν την ανάγκη επίτευξης ενός συμβιβασμού για την Ελλάδα, ο οποίος δεν θα περιελάμβανε μόνο μέτρα, αλλά θα διευθετούσε τόσο τις μέλλουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όσο και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα, οι προτάσεις των θεσμών, αναφέρει η ανακοίνωση, περιελάμβανε την παροχή ενός πακέτου βοήθειας για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, την προώθηση της ανάπτυξης, την τόνωση της ανάκαμψης και την αύξηση των επενδύσεων.
Δυστυχώς, καταλήγει η Κομισιόν, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών δεν οριστικοποιήθηκε εξαιτίας της μονομερούς απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης το βράδυ της 26ης Ιουνίου.
Συνέντευξη Τύπου θα δώσει αύριο το μεσημέρι ο Γιουνκέρ
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσει αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Η συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν είναι προγραμματισμένη για τις 13:45 (ώρα Ελλάδας).
Κατά την ενημέρωση που θα παράσχει, ο κ. Γιουνκέρ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις των θεσμών και να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ελληνική κρίση.
Μαξίμου: Άλλη πρόταση μας παρουσίασαν ως τελεσίγραφο
Το κείμενο που δημοσιοποίησε η Κομισιόν ποτέ δεν δόθηκε σε εμάς, ισχυρίζεται η κυβέρνηση με non paper.
Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στα «καρφιά» με τα οποία συνοδεύτηκε η αποκάλυψη της πρότασης των θεσμών.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντέισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών έως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.
Επίσης, τονίζουν ότι στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μόνη διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. «Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;», διερωτούνται και συνεχίζουν:
«Την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο».
«Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.