Το ελληνικό ζήτημα στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του διεθνούς Τύπου
Οι Financial Times κυκλοφορούν σήμερα με πρωτοσέλιδο την Ελλάδα. Έχοντας ως εικόνα μία τεράστια ουρά έξω από την Alpha Bank και με τίτλο: «Η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες για να αποφύγει το χάος ενώ οι συζητήσεις για διάσωση της χώρας καταρρέουν», η βρετανική εφημερίδα γράφει πως η Ελλάδα είναι πιο κοντά σε μία «ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη».
Το BBC από την πλευρά του σε άρθρο του με τίτλο: «Ελληνική κρίση. Οι τράπεζες θα μείνουν όλη την εβδομάδα κλειστές» αναφέρεται στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και στις διαβεβαιώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί ασφαλών καταθέσεων. Το βρετανικό δίκτυο επιλέγει να αποτυπώσει την εικόνα που επικρατεί στη χώρα έχοντας ως φωτογραφία τις ουρές των Ελλήνων πολιτών έξω από τις τράπεζες.
Η γαλλική Liberation από την πλευρά της κυκλοφορεί και αυτή με πρωτοσέλιδο το ελληνικό ζήτημα σχολιάζοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα στο Grexit, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών».
Επίσης, σε διαδικτυακό της άρθρο η Liberation αναφέρεται στις κλειστές τράπεζες μέχρι τις 6 Ιουλίου και το όριο των αναλήψεων έως 60 ευρώ.
Reuters: Αυξημένος ο κίνδυνος Grexit
«Η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ έχει αυξηθεί σημαντικά» εκτιμά ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον τονίζοντας ωστόσο πως ακόμη υπάρχουν ελπίδες.
«Το περιβόητο Grexit μπορεί ακόμη να αποφευχθεί, παρά το δραματικό Σαββατοκύριακο που βίωσε η Ελλάδα» γράφει ο δημοσιογράφος και όπως αναφέρει ο «πιο προφανής τρόπος για να αποφύγει η Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ είναι οι Έλληνες να αποδεχθούν τα μέτρα των θεσμών».
«Αλλά ακόμη κι αν το κάνουν αυτό, δεν είναι σίγουρο αν η Ελλάδα γλιτώσει την επιστροφή στη δραχμή», σημειώνει ο Ντίξον.
«Το κλειδί στο δημοψήφισμα είναι αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει “ναι” ή “όχι”» γράφει ο δημοσιογράφος εξηγώντας στη συνέχεια τι θα σημαίνει ένα «ναι» και τι το «όχι».
Πάντως, ο αρθρογράφος καταλήγει ελπίζοντας να βρεθεί λύση. «Λαμβάνοντας υπόψη μας την αθλιότητα που περιμένει τους Ελληνες σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί λύση να αποφευχθεί κάτι τέτοιο».
Η απειρία τού Τσίπρα και η αποτυχία της Μέρκελ
Όπως υπογραμμίζει σε σχόλιό της η γερμανική Frankfurter Rundschau: «Μισό χρόνο μετά την αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα πρέπει να διαπιστώσει κανείς, δυστυχώς, ότι από την ελληνική αυτή κυβέρνηση δεν λείπει μόνον η εμπειρία.
Της λείπει και το ευρωπαϊκό πνεύμα. Ουδεμία στιγμή θέλησε να επιλύσει το πρόβλημα χρέους της χώρας μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά πάντα εναντίον τους. Επένδυσε στον εκβιασμό και την αντιπαράθεση. Και αυτό μολονότι οι πιστωτές προχώρησαν σε σημαντικές παραχωρήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως στο θέμα του πλεονάσματος.
Ο Τσίπρας φέρει λοιπόν την ευθύνη για την κλιμάκωση. Την ίδια ώρα όμως απέτυχε και η πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ στο πεδίο διάσωσης του ευρώ. Η προσπάθειά της να επιφέρει αποκλιμάκωση της κρίσης με ένα μείγμα πίεσης για περικοπές και ανταλλαγμάτων για τις χώρες που παραστράτησαν, αποδυνάμωσαν την νομισματική ένωση και δυστυχώς δεν την σταθεροποίησαν».
Υπάρχει ακόμη χρόνος
«Ακόμη δεν είναι αργά», εκτιμά η Berliner Zeitung. «Και όπως πάντα σε περιπτώσεις συγκρούσεων, πρέπει να υποχωρεί ο πιο έξυπνος. Δηλαδή η Ευρώπη. Θα ήταν συνετό να κατατεθεί πριν το δημοψήφισμα μια πρόταση στους Έλληνες την οποία δεν θα μπορούν να απορρίψουν οι πολίτες. Ένα μορατόριουμ για το χρέος, για παράδειγμα, που θα συνοδεύεται φυσικά από όρους. Όποιος ζητά από την Ελλάδα να αναλάβει ευθύνες, θα πρέπει να της δώσει ευχέρεια κινήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του στο γκρεμό, ας τον βοηθήσουμε να βρει το δρόμο της επιστροφής. Ίσως διδαχθεί από την ανούσια κλιμάκωση των τελευταίων μηνών, όταν οι Έλληνες του καταδείξουν τις επόμενες μέρες τις συνέπειες ενός Grexit στα ΑΤΜ».
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε παράταση του ELA για 48 ώρες, χωρίς αύξηση του ορίου ρευστότητας, η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Με την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα η ΕΚΤ κινδυνεύει για άλλη μια φορά να παραβιάσει κόκκινες γραμμές. Βάσει καταστατικού επιτρέπεται να βοηθά τις ελληνικές τράπεζες, μόνον εάν υπάρχουν εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις αυτές όμως δεν υφίστανται. Στηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ συνέβαλε στο να επικρατεί στην Αθήνα ένα αίσθημα ασφάλειας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τώρα την παροχή έκτακτης ρευστότητας. Την ευθύνη γι΄ αυτό φέρουν οι Τρίπρας, Βαρουφάκης και ΣΙΑ».