Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία αύριο και μεθαύριο για συνομιλίες σχετικά με την υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στην ΕΕ και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του τούρκου πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον για τις διμερείς σχέσεις, την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το Κυπριακό και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου.
Ο τούρκος πρωθυπουργός θα γίνει επίσης δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ II και αναμένεται να απευθύνει ομιλία σε φόρουμ τούρκων και βρετανών επιχειρηματιών με στόχο την αναζήτηση μέσων για την εμβάθυνση και την βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο τούρκος πρωθυπουργός έφτασε σήμερα στη Νατζάφ, νότια της Βαγδάτης, για να μιλήσει για την κρίση στο Μπαχρέιν με τον πνευματικό ηγέτη της σιιτικής κοινότητας τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Σιστανί, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ιράκ, ο Ερντογάν αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στην Αρμπίλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και να αποτελέσει τον πρώτο επικεφαλής τουρκικής κυβέρνησης που μεταβαίνει στην πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν.
Σε ομιλία του στο ιρακινό κοινοβούλιο ο τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε το Ιράκ να συνεργαστεί με τη χώρα του στον αγώνα κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
“Η Νατζάφ είναι έτοιμη για την ιστορική αυτή επίσκεψη”, είχε δηλώσει πριν από την άφιξή του στην πόλη ο Χάλεντ αλ Τζασαάμι, μέλος του συμβουλίου της επαρχίας αυτής.
“Αναμένουμε από τον Ερντογάν να μιλήσει με τους θρησκευτικούς αξιωματούχους για τα ιρακινά ζητήματα και γι’ αυτό που συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στο Μπαχρέιν”, προσέθεσε.
Οι σουνιτικές αρχές του Μπαχρέιν, στο οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, κατέστειλαν βίαια στις 16 Μαρτίου κίνημα αμφισβήτησης με αίτημα πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο οποίο πρωτοστατούσαν οι σιίτες. Ο αγιατολάχ Σιστανί είχε λίγες ώρες μετά την καταστολή απευθύνει έκκληση στο Μπαχρέιν να σταματήσει τη βία και είχε εκφράσει “μεγάλη ανησυχία” για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.