Μετά την υποβάθμιση της S&P κατά δυο βαθμίδες εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί μάλλον να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί να καθησυχάσει αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει εκ νέου στο μηχανισμό διάσωσης.
Η ελληνική οικονομία δείχνει ότι φέρνει αποτελέσματα και ο στόχος είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι στην προσπάθεια που γίνεται πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες.
Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών, από κοινού με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε εκ νέου στους οίκους αξιολόγησης με αφορμή την υποβάθμιση από την Standard and Poor’s.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν περάσει στον απόλυτο πανικό, είπε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνοι που έδιναν ΑΑΑ στα τοξικά ομόλογα τα οποία δημιούργησαν την κρίση. Πρέπει να δούμε ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι οι οίκοι αξιολόγηση δεν λογοδοτούν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να δει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Ιούνιο πρέπει να ηρεμήσουν τις αγορές. Αυτό που έχει σημασία -είπε- είναι να μη δείξουμε ότι κάνουμε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα. Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωομολόγου υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να συμβάλει, αν είχε εγκριθεί, και στη διαχείριση του χρέους αλλά και στην αξιοποίηση πόρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση να είναι αυτοί που κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις. Επίσης τόνισε ότι το ευρωομόλογο δεν είναι αδύναμο, αδύναμες είναι κάποιες πολιτικές ηγεσίες.