Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία στοχεύουν οι Αγορές
Με αύξηση του κόστους δανεισμού για τις οικονομίες της Ν. Ευρώπης απάντησαν από τη Δευτέρα κιόλας οι αγορές στις ελληνικές εξελίξεις. Η είδηση του ελληνικού δημοψηφίσματος και των capital controls πυροδότησε το πρώτο μεγάλο δείγμα του επονομαζόμενου contagion, δηλαδή της μετάδοσης της κρίσης, από το 2012. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είδαν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τους να σημειώνουν μεγάλη άνοδο και τη διαφορά έναντι των γερμανικών τίτλων να διευρύνεται, καθώς παραδοσιακά σε τέτοιες περιστάσεις τα bunds θεωρούνται ένα ασφαλές καταφύγιο.
Όπως λένε οι αναλυτές, στην περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλες καταχρεωμένες χώρες – μέλη. Είναι ενδεικτικό ότι το spread ανάμεσα στο ισπανικό και το γερμανικό 10ετές άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου χρόνου τουλάχιστον, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για το ποιες θεωρούνται οι πιο ευάλωτες χώρες.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί καθώς περνούν οι ημέρες, ενώ άλλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, ο Mario Draghi θα επιταχύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να υψώσει ένα τείχος προστασίας γύρω από τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας ώστε να απομονώσει το ελληνικό πρόβλημα.
«Η απειλή για την Ευρωζώνη θεωρείται πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2011, όταν η περιοχή ήταν πολύ πιο εύθραυστη, μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση», εξηγεί ο Lorne Baring, στέλεχος της B Capital Wealth Management. «Περιμένουμε νέες πιέσεις με αυτή την τελευταία εξέλιξη στο ελληνικό σήριαλ, αλλά ίσως να είναι πρόσκαιρες, καθώς θα αυξάνεται η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση».