Βρετανικό δικαστήριο άφησε ελεύθερο με εγγύηση τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Άσαντζ. Ο δικαστής τόνισε ότι ο Άσαντζ πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της εγγύησης, καθώς απειλείται με έκδοση στη Σουηδία, όπου εκκρεμεί σε βάρος του κατηγορία για βιασμό.
Παραταύτα, η κατηγορούσα αρχή από τη Σουηδία άσκησε έφεση κατά της απόφασης του βρετανικού δικαστηρίου.
Την Τρίτη δικαστήριο στο Λονδίνο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος ο Άσαντζ αφού πρώτα καταβλήθηκε η εγγύηση ύψους 200.000 λιρών, μέρος της οποίας μάλιστα δόθηκε από τον σκηνοθέτη Μάικλ Μούρ. Υπέρ του Άσαντζ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, η Μπιάνκα Τζάγκερ και η ακτιβίστρια Τζεμίνα Καν.
Ωστόσο θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι να συζητηθεί η έφεση που έχουν ασκήσει οι σουηδικές Αρχές.
Όπως ανέφερε η μητέρα του που τον επισκέφτηκε στη φυλακή, παραμένει προσηλωμένος στις ιδέες που καθοδηγούν το Wikileaks. Μεταβίβασε μάλιστα, αναφέρει το BBC, τις σκέψεις του για τον αποκλεισμό του Wikileaks από τις εταιρείες Mastercard και Visa χαρακτηρίζοντάς τες «όργανα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ». Η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται πάντως κάθε παρέμβαση.
Ο 39χρονος Αυστραλός κρατείται σε φυλακή του Λονδίνου από την περασμένη εβδομάδα, μετά την παράδοσή του στην Σκότλαντ Γιαρντ. Θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι να εκδικαστεί η έφεση μέσα στις επόμενες 48 ώρες, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη.
Ο Άσαντζ καταζητείται από τη Σουηδία μετά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του από δύο γυναίκες, που τον κατήγγειλαν η μία για βιασμό και η άλλη για σεξουαλική παρενόχληση.
Οι δικηγόροι του ιδρυτή του Wikileaks δηλώνουν πως ο πελάτης τους αρνείται τις κατηγορίες και θα προσβάλλουν τις κινήσεις της Σουηδίας για έκδοση.
Σε ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας, που δημοσιεύθηκε μετά την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η εισαγγελέας Μαριάν Νάι υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί προς το παρόν να δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης, διότι βρίσκεται στα χέρια των βρετανικών Αρχών».
Ο Μαρκ Στίβενς, δικηγόρος του Ασάνζ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι αδύνατο να πει πότε ακριβώς θα αφεθεί ελεύθερος ο εντολέας του, καθώς οι οπαδοί του (ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ) προσπαθούν να μαζέψουν τις 200.000 λίρες που χρειάζονται για την εγγύηση.
«Είναι κρίμα που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μία Mastercard ή μία Visa για να μπορέσει να το κανονίσει», σχολίασε δηκτικά υπονοώντας την κυβερνοεπίθεση κατά των δύο εταιρειών την περασμένη εβδομάδα.
Παρατάυτα, οι επιθέσεις στις υπηρεσίες της Mastercard, της Visa, της PayPal και της Amazon που συνεχίζονταν την περασμένη εβδομάδα και ανάγκασαν κάποιες από τις σελίδες (αλλά όχι τα δίκτυα των συναλλαγών) να βγουν εκτός λειτουργίας έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει.
Τις επιθέσεις συντονίζει μία χαλαρά οργανωμένη ομάδα, οι Ανώνυμοι (Anonymous) που ζήτησαν από τους φίλους τους να κατεβάσουν και να τρέξουν ένα μάλλον απλό πρόγραμμα για την αποστολή χιλιάδων αιτημάτων στους σέρβερ των εταιρειών για να γονατίσουν το σύστημα.
Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση της Βρετανίας προετοιμαζόταν για να αντιμετωπίσει πιθανές κυβερνοεπιθέσεις στις ιστοσελίδες της σε περίπτωση που το δικαστήριο απέρριπτε το αίτημα για την απελευθέρωση του Άσαντζ, ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Κάμερον. Παρόμοια επίθεση είχε υποστεί η σελίδα της σουηδικής εισαγγελίας.
Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ ανέφερε μάλιστα ότι στόχοι θα μπορούσαν να είναι οι ιστότοποι της Εφορίας ή του υπουργείου Εργασίας που διατηρούν αρχεία με προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών.
Βλάπτει η δημοσίευση, λένε οι Αμερικάνοι πολίτες
Εν τω μεταξύ, δύο στους τρεις Αμερικανούς είναι υπέρ της δικαστικής δίωξης του Τζούλιαν Άσαντ, εκτιμώντας ότι η διαρροή χιλιάδων διπλωματικών εγγράφων «βλάπτει το κοινό συμφέρον», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Στη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ABC News και της εφημερίδας Washington Post, το 59% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Άσαντζ πρέπει να συλληφθεί και να κατηγορηθεί για τη διαρροή των εγγράφων. Μόνο το 29% πιστεύει ότι το θέμα δεν αφορά τη Δικαιοσύνη.
Άλλωστε το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι αποκαλύψεις εσωτερικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας από τον WikiLeaks «βλάπτουν το κοινό συμφέρον», έναντι του 20% που έχει αντίθετη άποψη.