Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής αλλά και η απουσία προτάσεων από ελληνικής πλευράς τοποθετείται σήμερα στο επίκεντρο του γερμανόφωνου τύπου. Πιο πιθανό πλέον το σενάριο Grexit, σχολιάζουν οι εφημερίδες.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο μικροσκόπιο βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει σχετικά: «Ο Τσακαλώτος δεν έφερε τίποτα μαζί του, τουλάχιστον τίποτα γραπτό. Πάντως, όπως διέρρευσε από το Eurogroup, τα πηγαίνει αρκετά καλά. Αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο αφού προκάτοχός του ήταν ο Βαρουφάκης».
Σφοδρή κριτική ασκείται σήμερα σε άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Spiegel. Σε αυτό ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για μία κυβέρνηση με αναίδεια, αφέλεια και νεποτισμό, επισημαίνοντας ότι δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό, που να θυμίζει αριστερό κόμμα. «Το μόνο κόκκινο που μπορεί να έχει ο Τσίπρας και άνθρωποί του είναι η σημαία. Η συμπεριφορά τους στην ευρωπαϊκή κρίση είναι προσβολή αριστερών αξιών όπως αξιοπιστία, ειλικρίνεια και αδελφικότητα». Στη συνέχεια αναφέρει φαινόμενα νεποτισμού, που παρατηρήθηκαν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως η τοποθέτηση συγγενικών προσώπων από υψηλά ιστάμενα στελέχη σε σημαντικές θέσεις. Τέλος ο Αλεξάντερ Νόιμπαχερ, που υπογράφει το άρθρο, έρχεται να υπερασπιστεί τη στάση του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος με την κριτική που ασκεί τις τελευταίες μέρες στην ελληνική κυβέρνηση, έχει βρεθεί στο στόχαστρο. «Είναι σωστό που ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ασκεί τόσο αυστηρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, ακόμη πιο αυστηρή απ’ ό,τι η καγκελάριος. Ειδικά όποιος βλέπει την ελληνική κυβέρνηση από μία αριστερή οπτική γωνία, δεν μπορεί παρά να απορεί» σχολιάζει ο αρθρογράφος.
Το ευρωπαϊκό δίλημμα
Το ενδεχόμενο ενός κουρέματος των ελληνικών χρεών προκάλεσε για άλλη μια φορά ποικίλα σχόλια. Επ’ αυτού δημοσιεύονται σήμερα δύο άρθρα γνώμης στην εφημερίδα Handelsblatt, που τάσσονται το ένα υπέρ και το άλλο κατά. Ως καλύτερη δυνατή λύση παρουσιάζει ένας εκ των δυο δημοσιογράφων το κούρεμα. «Η Ελλάδα θα αποκτούσε μεγαλύτερα οικονομικά περιθώρια μέσω ενός κουρέματος. Ό,τι δεν θα διοχετευόταν σε τόκους και εξόφληση χρεών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις ή την ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας. Η διασφάλιση αυτών είναι καθήκον των Ελλήνων και θα πρέπει να είναι όρος στο πλαίσιο του κουρέματος», αναλύει ο σχολιαστής.
Αντίθετα, το άρθρο που αντιπαραβάλλεται στην ίδια σελίδα της εφημερίδας και τάσσεται κατά του κουρέματος υποστηρίζει πως η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί κίνηση περισπασμού, προκειμένου να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να είχε κάνει εδώ και καιρό. «Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία έχουν δεχθεί αδιαμαρτύρητα οδυνηρές περικοπές. Γιατί θα πρέπει οι πολίτες αυτών των χωρών να εγκρίνουν τώρα μια γενναιόδωρη απομείωση χρεών για την Αθήνα;» διερωτάται η δημοσιογράφος. Επιπλέον επισημαίνει ότι και από οικονομικής απόψεως το κούρεμα δεν έχει νόημα, αφού στην πραγματικότητα τα χρέη της Ελλάδας δεν αποτελούν εμπόδιο στην ανάκαμψη της χώρας, μιας και στην παρούσα φάση δεν αποπληρώνει σχεδόν τίποτα.
Ως πολύ σοβαρό πλέον ενδεχόμενο παρουσιάζει η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ: «Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να γίνουν κατανοητές με βάση τη λογική της οικονομίας. Γι’ αυτό και μπορούμε να περιμένουμε ότι ο Τσίπρας θα αφήσει τη χώρα του να διοολισθήσει σε ένα άτακτο, χαοτικό και κατά συνέπεια οδυνηρό Grexit, που θα διαρκέσει αρκετό καιρό». Ταυτόχρονα ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι εάν ληφθεί απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τότε αυτό θα γίνει εντός των επόμενων ημερών.