Ένα βήμα πριν την είσοδο στην ΕΕ η Αλβανία – Η Σερβία δεν θα γίνει… Ελλάδα, διαβεβαιώνει η Μέρκελ
Η ελληνική κυβέρνηση θα παροτρυνθεί να παραδώσει ένα «λεπτομερές σχέδιο» για τα δημοσιονομικά της, ώστε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.
Αυτό ανέφερε σε δημοσιογράφους, χθες το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως, αν και ο χρόνος για την Ελλάδα είναι πνιγηρός, η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα παροτρυνθεί να συγκροτήσει ένα όσο το δυνατόν πιο λεπτομερές σχέδιο.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Ολάντ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει «να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, την εμπιστοσύνη που είναι αναγκαία για να εκφράσει το Eurogroup την δική του θέση».
Σε… ανάποδη ρότα η Μέρκελ
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλά ανοιχτά πλέον ακόμη και για Grexit.
Κατά την περιοδεία της στα Βαλκάνια, που ξεκίνησε μία μέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό πρόβλημα, η κ. Μέρκελ με δηλώσεις της δίνει ελπίδες για ευρωπαϊκή πορεία στην Αλβανία, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να ωθήσεις εκτός ευρωζώνης την Ελλάδα. «Η ευρωπαϊκή προοπτική βαλκανικών κρατών είναι εξασφαλισμένη», διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία.
Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος είδε το απόγευμα της Τετάρτης τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Μέρκελ, τόνισε ότι η Αλβανία θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά επεσήμανε πως και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της. Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολύ θερμή υποδοχή που της επεφύλαξαν οι αλβανικές Αρχές και εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.
Μάλιστα, αναφερόμενη στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε την επιθυμία της για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, επισημαίνοντας ότι ο όγκος των οικονομικών ανταλλαγών ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.
«Η Σερβία δεν θα γίνει… Ελλάδα»
Στην συνέχεια η κ. Μέρκελ επισκέφτηκε το Βελιγράδι και συνάντησε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Επαινώντας την σερβική κυβέρνηση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, η κ. Μέρκελ σχολίασε με νόημα ότι η Σερβία δεν θα γίνει Ελλάδα, αν ακολουθήσει την δύσκολη οδό και λάβει τα σωστά μέτρα.
Μέρκελ: Δεν θα επαναληφθεί το ελληνικό σενάριο
Πιο αναλυτικά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Βούτσιτς και απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το αν προτίθεται να βοηθήσει την χώρα, ώστε να μην επαναληφθεί το «ελληνικό σενάριο», η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι η κατάσταση στη Σερβία «είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας».
«Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που επιθυμεί να προχωρήσει σε μια όχι και τόσο εύκολη οδό και αυτό θα αποδώσει καρπούς, όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Είμαι πεπεισμένη για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας μάλιστα πως δεν είναι αισιόδοξη πλέον για την πορεία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, σε αντίθεση με την Σερβία, «τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν καλά», ενώ μεταξύ άλλων η καγκελάριος είπε πως η κατάσταση στην χώρα μας «υποδεικνύει ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα χρέους».
Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στη Σερβία δεν γίνονται για να «κολακευτούν κάποιοι», αλλά για να μην συνεχίσει η χώρα να δανείζεται πληρώνοντας υψηλά επιτόκια όπως και για να δημιουργηθούν συνθήκες για επενδύσεις.
«Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός Βούτσιτς το πράττει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στη σερβική Οικονομία.
Διευκρίνισε βέβαια ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των χωρών στην ΕΕ είναι η κάλυψη των όρων που έχουν τεθεί για τη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται τις τρεις χώρες προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί, καθώς και να συζητήσει για οικονομικά και ενεργειακά θέματα.
Πριν λίγες ημέρες, η κ. Μέρκελ ενέκρινε ποσό 107.500.000 ευρώ προς την Αλβανία, προκειμένου να επενδυθούν στους τομείς της ενέργειας και της ύδρευσης.