Εγγύτερα στον Αλέξη Τσίπρα ο Θεοδωράκης – Σκληρή γραμμή από Μεϊμαράκη και Βενιζέλο που κατηγορεί για ηπιότητα την Φώφη Γεννηματά
Την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Στρασβούργο, όπου μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, διαδέχθηκε μια σειρά ενημερωτικών επαφών με πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες της χώρας –κάτι που καταδεικνύει την σαφή γραμμή εθνικής συναίνεσης που έχει υιοθετήσει ο Αλέξης Τσίπρας..
Η ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας
Σε πρώτη φάση ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με το υποβληθέν στον ESM αίτημα της Ελλάδας και το προς κατάθεση, σήμερα, πρόγραμμα με τις προτάσεις για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές μας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προϋπόθεση είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της χώρας και οι σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση και αναγκαία απομείωση χρέους, από την πλευρά των δανειστών.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και αναφέρθηκε στις θετικές τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τουσκ και του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ο οποίος, στη γαλλική βουλή, μίλησε για την καθοριστική σημασία της Ελλάδας στην Ευρώπη και αρνήθηκε την εκδοχή ενός Grexit.
Κοντά στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης
Στον κ. Θεοδωράκη με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι συζητά με τους εταίρους για ένα τριετές πρόγραμμα με ανοιχτή πιστωτική γραμμή, ώστε να μπορεί είτε να αντλήσει περισσότερα χρήματα, εφόσον τα χρειαστεί η ελληνική οικονομία, είτε να τη διακόψει νωρίτερα, αν τα πράγματα εξελιχθούν ευνοϊκά.
Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από αναπτυξιακό πακέτο και από διαβεβαίωση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
«Μέχρι στιγμής αυτά που αποφασίσαμε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπηρετούνται από την κυβέρνηση. Θα ξαφνιαστώ αν έχουμε άλλο αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης ο οποίος συζήτησε με τον πρωθυπουργό τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Ποτάμι.
«Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που χαμογελάνε με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους».
Πάντως ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να έχουμε μία συμφωνία πριν από την Κυριακή -γιατί την Κυριακή είναι αργά».
Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του Ποταμιού συνομίλησαν επανειλημμένα όσο ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο κ. Θεοδωράκης ήταν ο μόνος από την αντιπολίτευση που, αργά το βράδυ της Τετάρτης, επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την ωριαία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του Ποταμιού εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εταίρους και δανειστές της χώρας.
«Υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας και δεν τις κρύβουμε, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει και είναι κοινή απόφαση όλων των πολιτικών αρχηγών, είναι η εθνική συνεννόηση ώστε να ξεπεράσουμε τα τελευταία εμπόδια και από τη Δευτέρα να είναι μια πραγματικά καινούρια ωραία μέρα», τόνισε στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου.
Ο ίδιος, που φαίνεται να ακολουθεί εντελώς διαφορετική ρότα από εκείνη της αντιπαράθεσης που έχει χαράξει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τσίπρα εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί την Πέμπτη και να οριστικοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής.
«Αυτή τη στιγμή προέχει να μείνουμε στην Ευρώπη και να πάρουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «υπάρχουν και αντίπαλοι στην Ευρώπη που χαμογελούν με το ενδεχόμενο να τους εγκαταλείψουμε». Για να προσθέσει: «Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι και θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους».
«Να πείσουμε τους Ευρωπαίους»
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να πειστούν, όπως είπε, οι διστακτικοί στην Ευρώπη ότι το «μέλλον των Ελλήνων είναι στην καρδιά της Ευρώπης». Και προς την κατεύθυνση αυτή, ο ίδιος με παρότρυνση του πρωθυπουργού, ανέλαβε να επικοινωνήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους, κυρίως από τους χώρους των Φιλελευθέρων και των Σοσιαλιστών, για να τους πείσει να συνδράμουν στην εξεύρεση λύσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιήσει εντός της ημέρας και ταξίδι – «αστραπή», εφόσον απαιτηθεί, για να έχει απευθείας επαφές σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Αυτό που είναι αναγκαίο τώρα δεν είναι να πείσει ο ένας Έλληνας τον άλλον, εμείς έχουμε πειστεί και έχουμε αποφασίσει να κρατηθούμε στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά αυτό που πρέπει να γίνει μεθοδικά είναι να πείσουμε κάποιους διστακτικούς στην Ευρώπη, όπως επίσης και κάποιους συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη, ότι το μέλλον των Ελλήνων είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Παραμένουμε στην εθνική γραμμή για να βρούμε μια λύση που για μας είναι συνδυασμένη με το ευρώ και την Ευρώπη, αλλά και για να τελειώσει η ανασφάλεια του κόσμου», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και επισημαίνει ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να εκπέμπεται τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό της χώρας καθώς «ο κόσμος παραμένει πάρα πολύ αναστατωμένος, του έχουν έρθει όλα πολύ ξαφνικά και, ανεξάρτητα από το τι έχει ψηφίσει, αυτό που λέει είναι “ας βρούμε επιτέλους μία λύση”».
Ενημερώθηκε και η Φώφη Γεννηματά
Την ίδια ενημέρωση έκανε ο πρωθυπουργός, τηλεφωνικά, στην Φώφη Γεννηματά η οποία του επισήμανε ότι πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και του ζήτησε να μην φύγουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης την Παρασκευή από το Eurogroup, μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους που θα διασφαλίζει τη θέση της χώρας στο ευρώ.
Στην «κόντρα» ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Η γραμμή της εθνικής συνεννόησης όμως έσπασε από την απροθυμία του νέου προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη, ο οποίος απέφυγε να συναντηθεί ή να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, ενώ αρνήθηκε την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αντίθετα, στην ομιλία του στην Βουλή, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι η στάση αυτή του κ. Μειμαράκη οφείλεται στο ότι δέχτηκε κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υποστηρίζει όμως ότι «είναι όμως αδιανόητο να προβαίνει σε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης. Ας μην ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Σαμαρά».
Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Μειμάράκης ανέφερε για τον πρωθυπουργό: «Δεν τον εμπιστεύομαι να μιλήσουμε κατ’ ιδίαν, αν δεν έχω μαζί μου άλλα τρία άτομα και δύο κασετοφωνάκια. Φοβάμαι ότι μπορεί να με χρησιμοποιήσει. Οι μέρες είναι ιστορικές».
Μετά την πρώτη συναινετική σύσκεψη των αρχηγών, ο κ. Μεϊμαράκης δείχνει ότι δεν μπορεί να απεμπλακεί από την σκληρή γραμμή του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πιέζει για συνέχιση της δικής του αυστηρής αντιπολιτευτικής γραμμής. Η αυστηρότητα αυτή θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από την ήττα της στο πρόσφατο δημοψήφισμα, που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της. Άλλωστε, η άκαμπτη και σκληρή στάση που υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή ο κ. Μεϊμαράκης θεωρούνται από τους επικοινωνιολόγους ως απαραίτητα στοιχεία για το ηγετικό προφίλ που ο ίδιος επιθυμεί να διαμορφώσει προκειμένου να κερδίσει την εύνοια των στελεχών της «γαλάζιας» παράταξης.
Στην ίδια κατεύθυνση της σκληρής αντιπολιτευτικής γραμμής κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος επίσης επιχειρεί να επιβάλει την δική του γραμμή στην Φώφη Γεννηματά, κατά της οποίας επιτέθηκε με αφορμή την ηπιότητα που αυτή επέδειξε στο Συμβούλιο των Αρχηγών.