Η Χίλαρι Κλίντον και ο Βρετανός Ουίλιαμ Χέιγκ, συζήτησαν χθες για την πιθανότητα εξοπλισμού των εξεγερθέντων στη Λιβύη.
Πιο αναλυτικά, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι το Ψήφισμα 1973 «τροποποίησε ή παρέκαμψε την απόλυτη απαγόρευση προμήθειας όπλων σε οποιονδήποτε στη Λιβύη, άρα θα μπορούσε να γίνει μια νόμιμη μεταφορά όπλων, αν κάποια χώρα θα επέλεγε να το κάνει». Πρόσθεσε, πάντως, ότι η συζήτηση αφορούσε την υποστήριξη των αντικαθεστωτικών με άλλα μέσα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, σημείωσε ,επίσης, πως το θέμα εξοπλισμού των εξεγερθέντων δεν συζητήθηκε στη διάσκεψη, παρατήρησε όμως πως «είναι συμβατή με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών η παροχή της δυνατότητας στους ανθρώπους να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, σε ιδιαίτερες συνθήκες».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, εξέφρασε αντίθετη άποψη, επισημαίνοντας ότι ο εξοπλισμός των εξεγερθέντων «δεν ήταν μέρος της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας». Υυπογράμμισε επίσης την «ετοιμότητα» της Γαλλίας να συζητήσει το θέμα με τους εξεγερθέντες. Ανάλογη θέση υιοθέτησε τέλος και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος (σε δήλωσή του στο Sky News) τόνισε πως «είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον κόσμο, όχι για να εξοπλίσουμε τον κόσμο».
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, καθώς ο ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη ναύαρχος των ΗΠΑ, Τζέιμς Σταυρίδης, είπε τις προάλλες (σε ακρόαση στη Γερουσία), πως υπάρχουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας ότι «μαχητές από τις στρατιωτικές ισλαμιστικές ομάδες της Αλ Κάιντα και της Χετζμπολάχ, λαμβάνουν μέρος στον αγώνα κατά του Καντάφι».
Η διάσκεψη, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 40 χώρες και διεθνείς περιφερειακοί οργανισμοί -δεν έλαβαν μέρος η Ρωσία και η Αφρικανική Ένωση- κατέληξε (όπως είπε χτες ο κ.Δ.Δρούτσας) σε ένα τρίπτυχο αποφάσεων: την άμεση κατάπαυση του πυρός, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την πολιτική διαβούλευση για την «επόμενη μέρα» που θα ενεργοποιήσει η Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε για αυτό τον λόγο.
Η Νορβηγία αρνείται τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών
Η Νορβηγία, η οποία συμμετέχει στο διεθνή συνασπισμό που πραγματοποιεί αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, μια πρόταση που διατύπωσαν κυρίως ΗΠΑ και Γαλλία για να επισπευσθεί η πτώση του Μουάμαρ Καντάφι.
Όπως δήλωσε η υπουργός Αμυνας της χώρας, Γκρέτε Φαρέμο, “Οσον αφορά τη Νορβηγία, ο εξοπλισμός των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων δεν είναι της παρούσης”, σύμφωνα με τη δημόσια νορβηγική τηλεόραση NRK, κατά τη συνάντησή της με τα πληρώματα των έξι νορβηγικών F-16 που εστάλησαν στην Κρήτη για να συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς στη Λιβύη.
Η πρόταση για τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ο οποίες είναι αποδιοργανωμένες και ανεπαρκώς εξοπλισμένες για ν’ αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Καντάφι, διατυπώθηκε χθες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
“Δεν το αποκλείω”, δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο NBC, ενώ ο γάλλος υπουργός Αμυνας Αλέν Ζιπέ δήλωσε στο Λονδίνο ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συζητήσει με τους συμμάχους της το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ο γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτό δεν προβλέπεται από τις πρόσφατες αποφάσεις του ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης: «Να φύγει αμέσως ο Καντάφι» ομόφωνα στη σύνοδο του Λονδίνου