Έως και ικανοποιημένη μπορεί να είναι η Federal Reserve από τις συνέπειες του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα. Το οικονομικό χάος που κάποιοι προέβλεπαν δεν έχει φανεί ακόμα και οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία μοιάζουν μάλλον ευνοϊκές.
«Ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετωπίζει αυτό η Fed είναι λέγοντας: Aυτά τα γεγονότα στο εξωτερικό, συσφίγγουν ή χαλαρώνουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες;», εξηγεί ο Torsten Slok, οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Η ειρωνεία είναι ότι έχουν χαλαρώσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, γιατί τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων έχουν μειωθεί».
Ενώ οι αμερικανικές μετοχές και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινούνται πτωτικά, δεν υπάρχουν ενδείξεις πανικού στις αγορές. Για τη νομισματική επιτροπή της Fed, το ζήτημα παραμένει το εάν η αμερικανική οικονομία έχει αρκετό momentum για να αντέξει μια ήπια αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Και τουλάχιστον ένας σοβαρός κίνδυνος, δηλαδή ένα αρνητικό σοκ από μία μεγάλη πτώση των αγορών, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, που παρουσιάζει τις οικονομικές προοπτικές για τις ΗΠΑ σήμερα Παρασκευή και εμφανίζεται ενώπιον του Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία και να αποφύγει για τώρα τις δύσκολες αποφάσεις για το timing της αύξησης των επιτοκίων.
Έως τις 16-17 Σεπτεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed, θα έχουν βγει δύο μηνών στοιχεία για την αμερικανική αγορά απασχόλησης και πολλοί ακόμα δείκτες για τον πληθωρισμό, την αγορά κατοικιών και τις λιανικές πωλήσεις.