Στον Andy Murray αρέσει να κάνει τα πράγματα με το δικό του τρόπο. Ακόμα και εάν αυτό του κοστίζει εκατομμύρια. Όταν πριν από δύο χρόνια έγινε ο πρώτος Βρετανός που κέρδισε τον τίτλο στο Wimbledon από το 1936 και τον Fred Perry, υπολογιζόταν ότι ο Murray θα κέρδιζε έως και 75 εκατ. δολάρια από χορηγίες.
Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη νίκη του έναντι του Novak Djokovic, ο τενίστας που είναι No. 3 παγκοσμίως εξακολουθεί να βγάζει λιγότερα από τους μεγάλους του αντιπάλους.
Και από επιλογή του, είναι ο 7ος καλύτερα αμειβόμενος τενίστας.
Για την ακρίβεια, έχει αρνηθεί πολλά εκατομμύρια που του πρόσφεραν διάφορες επιχειρήσεις από το 2013.
Όπως λέει ο Matt Gentry, της εταιρίας που μανατζάρει τον Murray, «εάν η χορηγία επηρεάζει το πρόγραμμα των προπονήσεών του ή εάν δεν πιστεύει στο προϊόν, δεν το κάνει όσα και εάν είναι τα χρήματα. Έχει αρκετά ισχυρές αρχές Δεν έχει ανάγκη τα λεφτά»
.
Ο Murray βγάζει 19,2 εκατ. δολάρια το χρόνο από έπαθλα και χορηγίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes. Ο Roger Federer, 17 φορές πρωταθλητής, είναι ο καλύτερα αμειβόμενος στο άθλημα, με ετήσια έσοδα 56 εκατ. δολάρια, καθώς πέραν από τα χρήματα που βγάζει από τα έπαθλα, έχει συνάψει μεγάλες συμφωνίες με εταιρίες όπως η Nike, η Rolex και η Credit Suisse.
Ο 9 φορές πρωταθλητής του French Open, Rafael Nadal, είναι δεύτερος σε έσοδα με 44,5 εκατ. δολάρια και ακολουθεί ο Djokovic με 33,1 εκατ. δολάρια.
Ο Murray έχει βγάλει 38 εκατ. δολάρια από έπαθλα στην καριέρα του, ενώ αυτή τη στιγμή έχει συμβόλαια με την εταιρία αθλητικών ειδών Under Armour, τη σκωτσέζικη ασφαλιστική Standard Life και την εταιρία κατασκευής ρακετών Head.
«Είναι καλύτερα για τον αθλητή και για το χορηγό εάν δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό στους μεγάλους αγώνες.
Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να περιορίσω το χρόνο που σπαταλάω σε τέτοια πράγματα μία εβδομάδα πριν από κάθε αγώνα. Νιώθω ότι έχει βελτιώσει τις επιδόσεις μου», έλεγε ο Murray πρόσφατα.
Πραγματικά, ο τενίστας έχει φτάσει τουλάχιστον στη φάση των προημιτελικών και στα 4 μεγάλα πρωταθλήματα αφότου κέρδισε στο Wimbledon. Όσο για το πού ξοδεύει τα χρήματά του;
Επενδύει κυρίως σε ακίνητα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ και σε projects που βρίσκονται κοντά στην πατρίδα του. Αγόρασε ένα ξενοδοχείο έξω από την πόλη του αντί 2,5 εκατ. στερλινών το 2013 και το αναβάθμισε.
Τον περασμένο μήνα μπήκε στο δ.σ. της Seedrs, ενός site για crowdfunding που έχει χρηματοδοτήσει περίπου 200 επιχειρήσεις από τους τομείς της υγείας, των σπορ και της wearable τεχνολογίας.
Μέχρι στιγμής, ο Murray έχει επενδύσει σε δύο εταιρίες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και μία επιχείρηση που παράγει υγιεινά ποτά, τα οποία εντυπωσίασαν το διατροφολόγο του.
Στα επόμενα πέντε χρόνια, σκοπεύει να επενδύσει έως και σε 40 επιχειρήσεις, ενώ θέλει να ιδρύσει μια μικρή εταιρία που να μανατζάρει άλλα αστέρια του αθλητικού κόσμου, με τον ίδιο τον Murray να παίζει το ρόλο του μέντορα.