Η ραδιενέργεια ήταν χθες περισσότερο αυξηµένη παρά ποτέ στη θάλασσα, πράγµα που σηµαίνει ότι µολυσµένο νερό συνεχίζει να χύνεται στη θάλασσα από τον σταθµό της Φουκουσίµα.
Η κατάσταση είναι πλέον τόσο επικίνδυνη ώστε όλο και περισσότερα χρήµατα προσφέρονται στα «αποσπάσµατα θανάτου» ή «σαµουράι», όπως αποκαλεί ο λαϊκός Τύπος τους εργάτες που βρίσκονται στο πυρηνικό συγκρότηµα και προσπαθούν νασταθεροποιήσο υν τουςαντιδραστήρες.
Η µεγαλύτερη ώς τώρα ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου-131 (3.355 φορές το νόµιµο επίπεδο) µετρήθηκε χθες 300 µέτρα νοτίως του σταθµού.
Ωστόσο δεν δηµιουργεί άµεση απειλή για την ανθρώπινη υγεία, όµως οι αρχές δήλωσαν πως προκαλεί ανησυχία και υπογράµµισαν ότι θα κάνουν ό,τι µπορούν για να εντοπίσουν την πηγή της µόλυνσης.
Το ραδιενεργό ιώδιο έχει µικρή διάρκεια ζωής (η ηµιζωή του – η περίοδος που απαιτείται για να περιοριστεί η ποσότητα στο µισό – είναι µόλις οκτώ ηµέρες) και αναµένεται ότι θα διαλυθεί γρήγορα στον ωκεανό. Σε σύγκριση, το ραδιενεργό καίσιο έχει ηµιζωή 30 χρόνια.
Οι αξιωµατούχοι εξετάζουν πλέον όλες τις επιλογές για ναµειωθούν οι εκποµπές ραδιενέργειας και να αποµακρυνθούν οι τόνοι του µολυσµένου νερού στον σταθµό.Αύριο κλείνουν τρεις εβδοµάδες από τον σεισµό και τοτσουνάµι της 11ης Μαρτίου και οι τεχνικοί βρίσκονται αντιµέτωποι µ’ έναν φαύλο κύκλο:
Πρέπει οπωσδήποτε να ψύξουν τους αντιδραστήρες, όµως όσο περισσότερο χρησιµοποιούν νερό τόσο αυξάνονται οι ποσότητες ραδιενεργού νερού και όσολιγότερο νερό ρίχνουν τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερµοκρασία στους αντιδραστήρες.
Η κατάσταση απαιτεί νέες στρατηγικές και η εφηµερίδα «Ασάχι Σιµπούν» έγραψε χθες ότι µεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι να χρησιµοποιηθεί ένα πετρελαιοφόρο που θα αγκυροβολήσειαπέναντι από τον σταθµό και στο οποίο θα διοχετεύεται το ραδιενεργό νερό.
Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα να καλυφθούν τα κτίρια των αντιδραστήρων 1, 3 και 4, που έχουν εν µέρει καταστραφεί από εκρήξεις, µε ένα είδος «υφάσµατος» κατασκευασµένου από ένα ειδικό υλικό (δεν διευκρινίζεται ποιο) που συγκρατεί τα ραδιενεργά σωµατίδια.
Ο µεγάλος κίνδυνος µόλυνσης από ραδιενέργεια έχει κάνει τους υπεργολάβους αρκετών εταιρειών που συνδέονται µε τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα να προσφέρουν 80.000 ώς 100.000 γεν την ηµέρα (περίπου 700 – 850 ευρώ) σε όποιον συµµετάσχει στην προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο ο σταθµός.
Διαβάστε επίσης: Ραδιενεργό ιώδιο στα ύψη στη Φουκουσίμα