Έξι μήνες έχουν περάσει από τότε που η Kεντρική Tράπεζα της Ελβετίας εγκατέλειψε το όριο του 1,20 στην ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ και το νόμισμα παραμένει ακόμα υψηλότερα από τα επίπεδα αυτά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, το φράγκο δεν θα έχει επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδά του ούτε και εάν περάσουν 4,5 χρόνια.
Αυτό είναι ένα πλήγμα για την ελβετική οικονομία. Το φράγκο είναι το καλύτερο σε επίδοση νόμισμα φέτος, επηρεάζοντας ήδη αρνητικά την ανάπτυξη και δίνοντας συνέχεια στην πτώση των τιμών καταναλωτή.
«Είναι δύσκολο να είναι κανείς αρνητικός για το φράγκο, όταν τα προβλήματα της Ευρωζώνης συνεχίζουν και είναι βαθιά ριζωμένα», λέει ο Peter Frank, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Κατά την άποψή του, το φράγκο θα κλείσει τη χρονιά στα 1,06 ανά ευρώ και θα υποχωρήσει τον επόμενο Μάρτιο στα 1,10.
Η μέση εκτίμηση των αναλυτών, όπως προέκυψε από δημοσκόπηση του Bloomberg, τοποθετεί την ισοτιμία στα 1,05 ανά ευρώ στα τέλη του έτους. Έως τα τέλη του 2019, το φράγκο θα έχει πέσει μόλις στο 1,19 ανά ευρώ.
Και αυτό γιατί η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αντιμετωπίζει ένα διπλό πρόβλημα. Από τη μία πλευρά, δεν είναι πρόθυμη να ανεχτεί την ανεξέλεγκτη μεγέθυνση του ισολογισμού της που ενδέχεται να έφερναν οι πολιτικές κατά της ανόδου νομίσματος. Και την ίδια στιγμή, η ζήτηση για το φράγκο ενισχύεται και λόγω της ελληνικής κρίσης, που οδηγεί τους επενδυτές στα ασφαλέστερα νομισματικά καταφύγια.
Για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, η Kεντρική Tράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει στις αγορές για να αποδυναμώσει το φράγκο μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, εξαιτίας της αναταραχής που επικρατούσε. Ακόμα και όταν επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Ελλάδα, το φράγκο σημείωσε τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδό του, αντί να υποχωρήσει.