Συνάντηση «γνωριμίας» με Τσακαλώτο – Σταθάκη
Σε βαθιά νερά μπήκε η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι επικεφαλής των οποίων βρίσκονται πλέον σε απαρτία στην Αθήνα, μετά και την χθεσινή άφιξη της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), στο χώρο διαμονής των τελευταίων.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σημείωναν ότι «πρόκειται για συνάντηση γνωριμίας».
Χθες, τα τεχνικά κλιμάκια συνέχισαν τις εργασίες τους, με στόχο να καθορίσουν τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς και τους παράγοντες που τον καθορίζουν.
Ειδικότερα, υπήρξε ειδική συνάντηση για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων (σ.σ. οι δανειστές τάσσονται υπέρ της κατάργησής τους).
Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές διαβουλεύσεις, μελετάται η σύσταση διυπουργικής επιτροπής, με στόχο την απλοποίηση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταργηθεί σε 103 περιπτώσεις η υποχρεωτική έκδοση άδειας λειτουργίας.
Εν τω μεταξύ, αρχίζει η διαβούλευση για τα εργασιακά, ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι θεσμοί διατυπώνουν ενστάσεις σχετικά με το συντελεστή 8% της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θεωρούν υψηλό το συντελεστή 8% και εκτιμούν ότι μπορεί να αυξήσει τη φοροδιαφυγή.
Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει, από την πλευρά της ότι ο προσδιορισμός του ύψους του συντελεστή για τα εισοδήματα αυτά είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπει τα ακόλουθα:
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα ως 12.000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης είναι μηδενική.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ως 20.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 0,7% επί του συνολικού ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ως 30.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε 1,4% επί του συνολικού ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 30.001 ως 50.000 ευρώ η εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται σε 2% επί του συνολικού ποσού.
• Για καθαρό εισόδημα από 50.001 έως 100.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 4% επί ολόκληρου του ποσού.
• Για καθαρό εισόδημα από 100.001 ως 500.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται σε 6%.
• Για καθαρό εισόδημα από 500.001 ευρώ και άνω η εισφορά ανέρχεται σε 8%.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015,