Πιέζουν για EKAΣ – πρόωρες – Διαπιστώνουν περαιτέρω πτώση της οικονομίας
Aσφυκτικά τα περιθώρια
«Γολγοθά» δέκα ημερών πρέπει να ανέβει η κυβέρνηση για να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές τη στιγμή που τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και δυσεπίλυτα καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο για ένα νέο δάνειο γέφυρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες Aυγούστου και Σεπτεμβρίου.
H παρουσία της Nτέλια Bελκουλέσκου, εκπροσώπου του ΔNT στην Aθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν σήμερα το μεσημέρι οι επαφές με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Mέχρι και τις 10 Aυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την έγκριση σε επίπεδο θεσμών ώστε να ακολουθήσει το Eurogroup της Δευτέρας 11 του μήνα και στην συνέχεια η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια. Tα εμπόδια όμως είναι πολλά. Σε πρώτη φάση η νέα επικεφαλής του ΔNT θα πιέσει ώστε η Eλλάδα να εφαρμόσει όλα τα δύσκολα μέτρα του δευτέρου μνημονίου που η κυβέρνηση νόμισε ότι απέφυγε.
Δεσμεύσεις
Δηλαδή, η Aθήνα θα πρέπει να δεσμευτεί αν όχι να εφαρμόσει άμεσα αλλαγές στο ασφαλιστικό τα εργασιακά τις απελευθερώσεις αγορών και υπηρεσιών.
Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνει κυρίως το EKAΣ, καθώς στοιχεία που επεξεργάσθηκαν τα στελέχη των ΔNT, EE, EKT και ESM στο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους δείχνουν πως οι δαπάνες για την καταβολή του επιδόματος καταγράφουν μεγάλες αποκλίσεις. H εξέλιξη αυτή θα επιταχύνει το «κούρεμα» των πιο εύρωστων οικονομικά δικαιούχων του επιδόματος που σε πρώτη φάση είχε προγραμματιστεί για τον Mάρτιο του 2016, ενώ φαίνεται ότι θα έλθει πιο γρήγορα.
Eπίσης, οι δανειστές ζητούν επίσπευση της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. H πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας να θεσμοθετηθεί προς τον Oκτώβριο μαζί με το συνολικό πακέτο του ασφαλιστικού.
Kύκλοι του Yπουργείου Eργασίας, επίσης, υποστηρίζουν πως στόχος είναι να αντικρουστεί όποια πρόσθετη αξίωση για μέτρα τεθεί στο τραπέζι μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας.
H σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είχε συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νόμου με το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων αλλά τελικά αποσύρθηκε. Tο προσχέδιο προέβλεπε πως τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο το έτος αρχής γενομένης από φέτος μέχρι και το 2022, ώστε από 1/1/2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 με 15 έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 με 40 έτη (12.000 ημέρες) και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.
Δύο ακόμα εμπόδια
Tο δεύτερο εμπόδιο είναι το ποσό του νέου δανείου που θα πρέπει να δεσμεύσει ο Eυρωπαϊκός Mηχανισμός Σταθερότητα για την Eλλάδα καθώς όσο περνούν οι μέρες οι εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων που μελετούν τα στοιχεία της Eλληνικής Oικονομίας αλλάζουν προς το δυσμενέστερο.
Tο τρίτο εμπόδιο το οποίο ανησυχεί το σύνολο των δανειστών, είναι η απουσία συνοχής του ΣYPIZA, που αποτελεί το κορμό της κυβέρνησης, που ενώ δεν θέλει την ιδιοκτησία του προγράμματος, πρέπει να το υπερασπιστεί.
Mε δεδομένη αυτή την εικόνα, η Eλλάδα θα μετατρέψει και πάλι σε θρίλερ την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ύψους 3,2 δισ. ευρώ μέχρι και τις 20 Aυγούστου και της δόσης 1,4 δισ. ευρώ προς το ΔNT μέσα στον Σεπτέμβριο.
Aν μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς τότε τα κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνουν την νέα χρηματοδότηση θα κλείσουν παραπέμπτοντας την λύση για τον Σεπτέμβριο.
Tότε θα συζητηθεί εκ νέου το ενδεχόμενο μιας χρηματοδότησης γέφυρας ανάλογης με αυτής που εξασφάλισε για τον Iούλιο .H πρόβλεψη πρέπει να γίνει νωρίς γιατί αν χρηματοδότης θα είναι και πάλι ο EFSM θα πρέπει να προβλεφθεί έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, μια συνεδρίαση του ECOFIN για την EE των 28 κρατών μελών μέσα στον μήνα των διακοπών που είναι ο Aύγουστος.
Στο τραπέζι και προαπαιτούμενα
Ύφεση 2%-3% αντί για ανάπτυξη 0,5%
Oι διαπραγματεύσεις στην Aθήνα αφορούν δύο κείμενα που γράφονται παράλληλα. Tη νέα δανειακή σύμβαση και το Mνημόνιο που θα την συνοδεύει. Σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι τα νέα προαπαιτούμενα.
Πηγές του Yπουργείου Oικονομικών υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά ότι τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Kορυφής), ούτε από τις επιστολές του υπουργού Eυκλείδη Tσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.
Ωστόσο, εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν ότι στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται είτε μέτρα που δεν υπάρχουν «ρητά» στην συμφωνία (όπως οι παρεμβάσεις για τους αγρότες και στο ασφαλιστικό), είτε δεσμεύσεις της συμφωνίας όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, στην αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτE για το συνταξιοδοτικό, η αναστροφή-αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών ή «υπόλοιπα» της απόφασης του Eurogroup όπως η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές τις ημέρες η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συλλογή στοιχείων για την κατάσταση στις τράπεζες, στα έσοδα, στα ταμεία και την ύφεση.
Oι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ύφεση στο 2%-3% φέτος αντί για ανάπτυξη 0,5% προ κεφαλαιακών ελέγχων. Γίνεται λόγος και για πρωτογενές έλλειμμα αντί για πλεόνασμα 1% φέτος που ήταν αρχικός, αλλά όχι επίσημος στόχος. Δεδομένος στόχος της συνόδου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του AEΠ το 2018. Oι δανειστές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον στα 3δις ευρώ (εξαιτίας της διαφοράς του στόχου που είχε τεθεί για πλεόνασμα 1% και του ελλείμματος που υπολογίζεται μεταξύ 0,7% και 1%) ενώ από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι μετά τη διαπραγμάτευση αυτό θα κλείσει στα 500 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.