Στο επίκεντρο των συζητήσεων της ΕΣΕΕ με εκπροσώπους των δανειστών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) βρέθηκαν το παρεμπόριο και η ανασφάλιστη εργασία, οι επιπτώσεις των capital controls στην αγορά, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων με τελευταία την αύξηση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ύστερα από αίτημα των θεσμών.
Για τις επιπτώσεις των capital controls ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις οδηγούν μετά το “Bank-Run” και σε “Business-Run”, αφού εκτιμάται πως έχουν γίνει 60.000 αιτήσεις ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών στη Βουλγαρία και πλήθος ΜμΕ δηλώνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη μεταφορά τους σε γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Κύπρο κλπ) εξαιτίας και του κατά πολύ ευνοϊκότερου φορολογικού τους καθεστώτος. Έκανε λόγο, επίσης, για σοβαρό κίνδυνο ελλείψεων στην αγορά καθώς τα όρια που ισχύουν για χρηματοδότηση των εισαγωγών δεν επαρκούν. Υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών πληρωμών υποχρεώσεων στο εξωτερικό, την απομάκρυνση της επιλογής του bail in για σταδιακή αποκατάσταση λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρθηκε επίσης στην φορολογική επιβάρυνση ύψους 7,8 δισ. ευρώ (άμεσοι φόροι, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος αλληλεγγύης, φόρος πολυτελείας κλπ), την οποία καλούνται να καταβάλλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του έτους, τονίζοντας πως σκοπός θα πρέπει να ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας και όχι η συνεχής επιβολή νέων φόρων.
Για το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή τονίστηκε από πλευράς ΕΣΕΕ ότι ο υπάρχων μηχανισμός ελέγχου δεν επαρκεί καθώς και ότι η χρήση πλαστικού χρήματος θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, με την προϋπόθεση μιας δραστικής μείωσης του επιτοκίου των πιστωτικών καρτών και γενικά των τραπεζικών χρεώσεων. Ανεπαρκής κρίνεται από τους εμπόρους και ο μηχανισμός ελέγχου της ανασφάλιστης εργασίας, ζητήθηκε ωστόσο ο περιορισμός των προστίμων και η υιοθέτηση του εργόσημου.
Η ΕΣΕΕ επανέλαβε την κριτική για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει τίποτα στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και ότι είναι κατώτερη της διεθνούς φήμης του ΟΟΣΑ και δεν οδηγεί σε απελευθέρωση, αλλά σε συγκέντρωση της αγοράς.
Διευκρινίστηκε τέλος ότι δεν έγινε συζήτηση για το επίπεδο του κατώτατου μισθού, αλλά έγινε σαφές ότι η ΕΣΕΕ παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της στα εργασιακά και ότι θα αποδεχτεί την τελική μελέτη του ILO, για τις κλαδικές συμβάσεις και τις ομαδικές απολύσεις. Προγραμματίζεται νέα συνάντηση της ΕΣΕΕ με τους τέσσερις επικεφαλής των θεσμών.