Με αιχμές για κυβερνητικά στελέχη και για την προοπτική συμφωνίας έκλεισε τον εξάμηνο «απολογισμό» της η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η ίδια στην «μαραθώνια» συνέντευξη τύπου που έδωσε για την εξάμηνη θητεία της επέμεινε ότι το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επαχθές, επονείδιστο και είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει, ενώ υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το ποιες συμβάσεις διαπλοκής και διαφθοράς διόγκωσαν το ελληνικό χρέος και σε πιο βαθμό.
«Το προκαταρκτικό πόρισμα δεν έχει τύχει της δέουσας αξιοποίησης από την κυβέρνηση» δήλωσε η ίδια τονίζοντας ότι «Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το πόρισμα και δική μου να επιμείνω για να το αξιοποιήσει».
Παράλληλα, αποδοκίμασε τις δηλώσεις Μάρδα για την Επιτροπή για το Χρέος χαρακτηρίζοντας ως «Ατυχείς, αντιφατικές και μη προσήκουσες» τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. «Σε κάθε περίπτωση τέτοιες δηλώσεις αυτονοήτως δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση. Χαρακτηρίζουν αυτόν που τις έκανε», πρόσθεσε.
Επίσης, επιτέθηκε στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής για το Χρέος, ενώ τόνισε ότι η υπόθεση Siemens αποτελεί ” το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης που μέχρι σήμερα έχει μεταλλαχθεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής”.
Για την θεσμική δυσαρμονία
«Με τον πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας κι εκτίμησης, τον τιμώ για την προσφορά του στο δημόσιο βίο και τη δημόσια ζωή», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, όταν κλήθηκε να σχολιάσει περίφημη δήλωση περί «θεσμικής δυσαρμονίας» που είχε κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.
«Την όποια δυσαρμονία προκύπτει δεν την αποδίδω στην Βουλή, αλλά σε εκείνους που υλοποιούν τους εκβιασμούς», δήλωσε η ίδια και συμπλήρωσε ότι «Η δήλωσή μου ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών οφείλουν να βρίσκουν λύσεις πάντα με εκφράζει πάντα. Και ο Α. Τσίπρας και εγώ είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν υπάρχει δυσαρμονία όταν η ΠτΒ περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία», δήλωσε η ίδια χαρακτηρίζοντας μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική ιστορία τις τρεις διαδικασίες του κατεπείγοντος κι επισήμανε ότι είναι «η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι οι προθεσμίες τέθηκαν από τους δανειστές σε κλίμα εκβιασμού. Όταν ο εκβιασμός περνά στην Βουλή υποχρέωση μου είναι να αποκρούσω τον εκβιασμό».
Παράλληλα, αρνήθηκε ότι υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών και επέμεινε στην καταγγελία της ότι ο πρωθυπουργός εκβιάζεται.